Waiver τέλος για τα ελληνικά ομόλογα από 20 Αυγούστου – Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Waiver τέλος για τα ελληνικά ομόλογα από 20 Αυγούστου – Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Και επισήμως τέλος έβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο waiver που επέτρεπε στο ευρωσύστημα να χρησιμοποιεί τα ελληνικά ομόλογα για δανεισμό. Η απόφαση θα ισχύσει από 21 Αυγούστου.

«Κατά παρέκκλιση από τις απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος όσον αφορά τα εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία, το άρθρο 8 της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2014/31 προβλέπει ότι τα ελάχιστα όρια πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος δεν εφαρμόζονται στα εμπορεύσιμα χρεόγραφα τα οποία εκδίδει ή εγγυάται πλήρως κεντρική κυβέρνηση κράτους μέλους της ζώνης του ευρώ βάσει προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης/του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εκτός εάν το διοικητικό συμβούλιο αποφασίσει ότι το συγκεκριμένο κράτος μέλος δεν συμμορφώνεται με τους όρους της οικονομικής στήριξης και/ή του μακροοικονομικού προγράμματος», αναφέρει η σχετική Απόφαση, εξηγώντας έτσι ότι η ομπρέλα του waiver ίσχυε μόνο λόγω του ότι η Ελλάδα βρέθηκε σε πρόγραμμα.

«Από τις 21 Αυγούστου 2018 η Ελληνική Δημοκρατία δεν μπορεί να θεωρείται κράτος-μέλος της ζώνης του ευρώ που τελεί υπό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης/του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» συνεχίζει η Απόφαση, βάζοντας τέλος στη παραφιλολογία ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να θεωρήσει την ενισχυμένη εποπτεία ως επαρκή, για να διατηρήσει το waiver.

Την κίνηση αυτή είχε προαναγγείλει ο Μάριο Ντράγκι και οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι άμεσες συνέπειες θα είναι περιορισμένες στο μέτωπο της ρευστότητας, καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τους εν λόγω τίτλους μπορεί να αντλήσει 3,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι τα ενέχυρα που θα επιστρέψουν στις τράπεζες μπορούν δυνητικά να τοποθετηθούν στην αγορά repos και η ρευστότητα που θα μπορούσε να αντληθεί αναμένεται να είναι μεγαλύτερη καθώς η ΕΚΤ έκανε τους έκανε αποδεκτούς με υψηλό haircut.

Η αναμενόμενη Απόφαση έρχεται σε μια συγκυρία που τα ελληνικά ομόλογα δέχονται πιέσεις στις αγορές, με αποτέλεσμα το 10ετές να έχει επιστρέψει στα άνω του 4% επίπεδα.