
O νέος «Ψυχρός Πόλεμος» φαντάζει ως λογική εξέλιξη της επαναφοράς της παγκόσμιας ηρεμίας μέσω του φόβου
Όσοι θυμούνται τον «Ψυχρό Πόλεμο» με την ΕΣΣΔ και το ανατολικό μπλοκ. Με τις ΗΠΑ και τη δύση. Με την Ευρώπη να είναι χωρισμένη με το Τείχος του Βερολίνου και τα σιδηρόφραχτα σύνορα. Να είναι πεδίο κατασκόπων, έρμαιο των τρομοκρατών και να αγωνιά μαζί με όλο τον υπόλοιπο κόσμο, μήπως κάποιος από τους δύο οδηγήσει τον πλανήτη σε πυρηνικό ολοκαύτωμα, σήμερα απορεί.
Απορεί με αυτά που γίνονται μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ενώ η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εδώ και έναν και πλέον χρόνο.
Απορεί για την αναβίωση του «Ψυχρού Πολέμου».
Από την άλλη υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έζησαν εκείνες τις εποχές οι οποίοι πιστεύουν ότι παρά τον φόβο, τότε η υφήλιος είχε ηρεμία, ήταν πιο ασφαλής μέσα στον φόβο και εν μέρει δεν έχουν άδικο.
Τότε στα χρόνια του «Ψυχρού Πολέμου» και χάρη στις συμφωνίες μεταξύ των δύο «μεγάλων» τα πυρηνικά όπλα ήταν περιορισμένα στις δύο υπερδυνάμεις. Σήμερα τόσα χρόνια μετά τη πτώση του Τοίχους πυρηνικά υπάρχουν σε χώρες ασταθείς και αναξιόπιστες, τόσο για τη Ρωσία, όσο και για τις ΗΠΑ.
Τότε οι πολίτες στις δυτικές δημοκρατίες ευημερούσαν, αντίθεα με εκείνους των ανατολικών κρατών όπου ευημερούσαν οι λίγοι της νομενκλατούρας!
Σήμερα ο Πούτιν, εδώ και χρόνια έχει αναβιώσει με εκλογές και άλλο μοντέλο την πάλε ποτέ νοοτροπία της ΕΣΣΔ. Αυτό είδε ίσως ο Μπάιντεν και φαίνεται ότι με τις δηλώσεις του αναβίωσε το νέο «Ψυχρό Πόλεμο».
Κανένας από τους δύο είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θέλει σύρραξη. Δεν θέλουν όμως να τους «ξεφύγει» πυρηνικό χτύπημα από εκεί που δεν το περιμένουν, αφού πυρηνικά όπλα έχει πλέον και η ….κουτσή Μαρία!
Ίσως ο γηραιός ηγέτης των ΗΠΑ να έχει δίκιο. Η αναβίωση του «Ψυχρού Πολέμου» ίσως φέρει την παγκόσμια ηρεμία και ασφάλεια!
Ο Μπάιντεν έχει ζήσει τον «Ψυχρό Πόλεμο», είναι ο μακροβιότερος εν ενεργεία πολιτικός που κατείχε σημαντικές θέσεις δεκαετίες πριν και τώρα είναι πρόεδρος. Ο Πούτιν είναι κατάσκοπος, με θητεία στην KGB και πρώην διοικητής της FSB, που αναρριχήθηκε στην προεδρία της χώρας του μετά τη περίοδο Γκορμπατσόφ και Γιέλτσιν!
Σήμερα τα πράματα είναι διαφορετικά από τότε: Η Ευρωπαϊκή Ένωση στα χρόνια αυτά μεγάλωσε, έγινε συνομοσπονδία και έχει λόγο. Μεγάλωσε και η Κίνα, που βγήκε από την απομόνωση της. ΗΠΑ – Ε.Ε. και Ρωσία – Κίνα αποτελούν τους δύο μεγάλους οικονομικούς πόλους ισχύος του κόσμου, με τους «παλιούς» δηλαδή τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να έχουν τον πρώτο λόγο.
Πόσο λογική λοιπόν φαίνεται η αναβίωση του «Ψυχρού Πολέμου»;
Το άρθρο έγραψε ο Κώστας Μπούρης