Novartis: Μυστήριο και αντιπαράθεση γύρω απο την ταυτότητα των μαρτύρων

Novartis: Μυστήριο και αντιπαράθεση γύρω απο την ταυτότητα των μαρτύρων

Άγρια πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει γύρω από την ταυτότητα των τριών προστατευόμενων μαρτύρων που με τις σοκαριστικές καταθέσεις τους εμπλέκουν πολιτικά πρόσωπα πρώτης γραμμής στο σκάνδαλο Novartis.

Από χτες, στελέχη της αντιπολίτευσης που φέρονται να εμπλέκονται σε δωροδοκίες προκειμένου να προωθήσουν πολιτικές που ωφελούσαν την εταιρεία, ζητούν μετ’ επιτάσεως την αποκάλυψη της ταυτότητας των μαρτύρων προκειμένου να κινηθούν νομικά εναντίον τους.

Όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, πρόκειται για στελέχη της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γυναίκα η οποία εμπλέκεται στην υπόθεση ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Novartis πολύ κοντά στα κεντρικά πρόσωπα της διοίκησης της εταιρείας.

Τι αποκαλύπτει ο Πολάκης για τους προστατευόμενους μάρτυρες

«Οι μαρτυρικές καταθέσεις αποτελούν απόδειξη. Στελέχη της εταιρείας είναι οι μάρτυρες, που αρχίσαν να κελαηδούν και να δίνουν στελέχη τα οποία τα έπιασαν να έχουν μεγάλο πλουτισμό που δεν δικαιολογείται και άρχισαν να κελαηδούν. Όχι ότι είναι αγαθά παιδιά, όμως ξεκίνησαν την ιστορία», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Παύλος Πολάκης.

«Η Novartis, όπως και πολλές φαρμακευτικές έχουν κατακλέψει τον πλανήτη και αυτήν τη στιγμή βγαίνει η βρωμιά στη δημοσιότητα», σημείωσε και παράλληλα πρόσθεσε: «Τα λέω εδώ και δύο χρόνια δημόσια όλα αυτά. Κάποιες εταιρείες για να γλιτώσουν περνούσαν ευνοϊκές ρυθμίσεις».

«Εδώ και δύο χρόνια έχω αποδείξει με στοιχεία ότι τα 85 δισ. του δημόσιου χρέους είναι από το χώρο της δημόσιας Υγείας. Χθες βγήκε με στοιχεία ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα από καταβολή του ελληνικού κράτους», δήλωσε στη συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ενώ εξήγησε τα δύο σημεία πάνω στα οποία βασίζονται τα λεγόμενά του:

«1ον:Η χώρα μας ήταν η μοναδική στον αναπτυγμένο κόσμο που τα ασφαλιστικά της Ταμεία αποζημίωναν το σύνολο της γενικής τιμής όταν το φάρμακο έμπαινε στη χώρα. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, από τα 100 ευρώ που έκανε το φάρμακο, τα Ταμεία διαπραγματεύονταν και το αγόραζαν 20 και 30 ευρώ ή 90 ή 75 (κάτι που δεν συνέβαινε στην Ελλάδα)», είπε ο Παύλος Πολάκης και διευκρίνισε πως τις τιμές στα φάρμακα τις διαμόρφωνε στην Ελλάδα το υπουργείο Εμπορίου, μέχρι και το 2010, οπότε και ανέλαβε το υπουργείο Υγείας τη διαδικασία.

«2ον:Υποτίθεται ότι παίρναμε τις τρεις φθηνότερες τιμές της ΕΕ και από εκεί βγάζαμε την πιο φτηνή, όμως έπαιρναν τις τιμές από τις τρεις πιο ακριβές χώρες. Μετά έπαιρναν από εμάς 29 έως 50 χώρες από τη δική μας τιμή. Έτσι όλες οι φαρμακευτικές είχαν τεράστιο ενδιαφέρον να πάρουν τιμή από εδώ».

«Στα μνημόνια μεταφέρθηκε ο καθορισμός της τιμής στο Υγείας και μπήκε οριζόντιο μαχαίρι στην φαρμακευτική δαπάνη, που είχε φτάσει αθροιστικά στα 9 δισ. που την κατέβασε στα σημερινά επίπεδα», επεσήμανε και κατέληξε πως «εκεί μια σειρά δεσποζουσών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η Novartis ‘μίζωσε’. Μετά αξιοποίησε -και φαίνεται και περιγράφεται στη δικογραφία- για να υποστεί μικρότερες μειώσεις από άλλες εταιρείες και να πετύχει υψηλότερες τιμές σε άλλα φάρμακα».

Στην αντεπίθεση ο Άδωνις Γεωργιάδης

Στην αντεπίθεση πέρασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή την αποκάλυψη που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ότι οι μάρτυρες ήταν στελέχη της εταιρείας , λέγοντας χαρακτηριστικά πως τους έκαψε.

«Το ότι ο Πολάκης γνωρίζει ποιοι είναι οι ‘προστατευόμενοι’ μάρτυρες αλλάζει τα πάντα. Δεν μπορούν πλέον να είναι ανώνυμοι, αφού τους γνωρίζει η Κυβέρνηση», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter για ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και προσθέτει: «Δεύτερον έχουν συμφέρον να καταγγείλουν, άρα δεν είναι νόμιμη η μαρτυρία τους. Τους έκαψε ο Παύλος».

Δείτε την ανάρτησή του:

Τα ψευδώνυμα και τα αλλοιωμένα στοιχεία ταυτότητας των μαρτύρων

Στη δικογραφία του σκάνδαλου της Novartis που έφτασε στη Βουλή την Τρίτη υπάρχουν αλλοιωμένα τα στοιχεία ταυτότητας των τριών μαρτύρων (που είναι όλοι πρώην εργαζόμενοι της Novartis), ενώ τα «ψευδώνυμα» που χρησιμοποιούνται για τους δύο εξ αυτών είναι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Η δικογραφία αναφέρει πως καταθέσεις των «αγνώστων» μαρτύρων άρχισαν να δίνονται από τον περασμένο Νοέμβριο. Η τελευταία μάλιστα δόθηκε ανήμερα του Συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

zougla