
Mεταλλάξεις: Συντόμευση διαδικασιών έγκρισης εμβολίων αποφάσισε η ΕΕ
Η Ε.Ε. αποφάσισε να συντομεύσει τη διαδικασία έγκρισης για εμβόλια κορονοϊού, που τροποποιούνται ώστε να προστατεύονται καλύτερα από νέες μεταλλάξεις του ιού, δήλωσε χθες η Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.
«Αποφασίσαμε τώρα ότι ένα εμβόλιο που έχει αναβαθμιστεί από τον κατασκευαστή με βάση το προηγούμενο εμβόλιο για την καταπολέμηση νέων μεταλλάξεων δεν θα πρέπει να περάσει από ολόκληρη τη διαδικασία έγκρισης», είπε η ίδια σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η βελγική Les Echos.
H κ. Κυριακίδου προσπάθησε επίσης να υπερασπιστεί το κοινό πρόγραμμα προμηθειών εμβολίων της Ε.Ε. Σύμφωνα με την Επίτροπο, τουλάχιστον 700 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου θα είναι διαθέσιμες μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, «κάτι που είναι περισσότερο από αρκετό για το 70% του πληθυσμού της Ε.Ε.».
Μέχρι το τέλος Ιουνίου, θα διατεθούν 300 εκατομμύρια δόσεις από τα τρία εμβόλια που έχουν εγκριθεί για χρήση στην Ε.Ε., επιτρέποντας στο ένα τρίτο των πολιτών της Ε.Ε. να εμβολιαστούν πλήρως. «Αυτός ο αριθμός θα μπορούσε ακόμη και να αυξηθεί εάν προστεθεί το εμβόλιο Johnson & Johnson», είπε η Κυριακίδου.
Στο μεταξύ η Γερμανία άρχισε το Σαββατοκύριακο να επιβάλλει ελέγχους σε κάποια από τα σύνορά της, αφού χαρακτήρισε την Τσεχία, την περιοχή του Τιρόλου της Αυστρίας και τη Σλοβακία ως «περιοχές μεταλλάξεωνιού», υποδηλώνοντας αυξημένη κυκλοφορία ενός νέου, πιο μολυσματικού στελέχους του κορονοϊού.
Η κίνηση αυτή αποτελεί εφιάλτη για τη βιομηχανία μεταφορών – και θα μπορούσε να διαταράξει τις βασικές αλυσίδες εφοδιασμού. «Πολλά εξαρτήματα για την κατασκευή αυτοκινήτων σε γερμανικά εργοστάσια παραδίδονται ακριβώς στην ώρα ή σε σειρά απευθείας στη γραμμή συναρμολόγησης από την Αυστρία και την Τσεχική Δημοκρατία» – ένα σύστημα που σύντομα θα σπάσει από παρακράτηση συνόρων που προκαλείται από υποχρεώσεις δοκιμών, είπε στο Politico ο Hildegard Müller, πρόεδρος του λόμπι αυτοκινήτων VDA. «Οι πρώτες γραμμές παραγωγής θα πέσουν ύστερα από λίγες ώρες εάν δεν υπάρχει προμήθεια υλικού», προειδοποίησε.
Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιτύχει έναν βασικό στόχο εμβολιασμού, ανοίγοντας ένα δρόμο για τη χαλάρωση των λοκ ντάουν. Αλλά η Γαλλία χάνει τον αγώνα εμβολίων. Αριθμός δόσεων εμβολίου που χορηγήθηκαν χθες: 13.431 (2.901.861 συνολικά). Νέες περιπτώσεις καθημερινά (μέσος όρος επτά ημερών): 18.302.
Η Δανία πρέπει να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει την πανδημία για μεγάλο χρονικό διάστημα, προειδοποίησε η πρωθυπουργός Mette Frederiksen, ενώ η Σουηδία κρατάει τον στόχο της να εμβολιάσει τον πληθυσμό της μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
Στο μεταξύ, την ώρα που ορισμένα όρια γίνονται πιο αυστηρά, άλλα ανοίγουν προς το άνοιγμα. Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ξεκινώντας τον Απρίλιο, Ισραηλινοί πολίτες που θα έχουν εμβολιαστεί θα μπορούσαν να ταξιδέψουν στην Κύπρο χωρίς να απαιτείται από την καραντίνα ή να κάνουν τεστ.
«Η επανάληψη της απεριόριστης ελεύθερης κυκλοφορίας έχει μεγάλη σημασία για την Κύπρο, η οποία είναι μια χώρα που εξαρτάται από τον τουρισμό», δήλωσε ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ιερουσαλήμ, όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου. Το Ισραήλ κατέληξε σε παρόμοια συμφωνία με την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα.