H Covid σαρώνει την Ινδία αλλά οι ειδικοί μιλούν για υποκαταμέτρηση κρουσμάτων και θανάτων

H Covid σαρώνει την Ινδία αλλά οι ειδικοί μιλούν για υποκαταμέτρηση κρουσμάτων και θανάτων

Τις τελευταίες ημέρες η Ινδία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πανδημίας, καταρρίπτοντας το ένα μετά το άλλο παγκόσμια ημερήσια ρεκόρ κρουσμάτων και ήδη από πέρυσι έχει καταγράψει περισσότερα από 17,6 εκατομμύρια κρούσματα.

Όμως οι ειδικοί φοβούνται ότι οι πραγματικοί αριθμοί ίσως είναι ακόμα πιο αμείλικτοι και ότι πιθανόν θα μπορούσαν να είναι έως και 30 φορές μεγαλύτεροι. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο κρούσματα.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και οι επιστήμονες στην Ινδία έχουν προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό ότι οι μολύνσεις Covid-19 και οι σχετιζόμενοι θάνατοι υποκαταγράφηκαν σημαντικά για διάφορους λόγους, όπως κακές υποδομές, ανθρώπινο σφάλμα και λίγα τεστ.

Κάποια πράγματα έχουν αλλάξει από τότε, όπως ότι τα τεστ έχουν αυξηθεί πολύ μετά το πρώτο κύμα. Ωστόσο, η πραγματική έκταση του δεύτερου κύματος που σαρώνει τώρα την Ινδία είναι πιθανόν πολύ χειρότερη από ό, τι υποδηλώνουν οι επίσημοι αριθμοί.

«Είναι ευρέως γνωστό ότι τόσο οι αριθμοί των κρουσμάτων όσο και οι αριθμοί θανάτων είναι υποκαταμετρημένοι, έτσι ήταν πάντοτε», δήλωσε ο Ramanan Laxminarayan, διευθυντής του Κέντρου Δυναμικής, Οικονομίας και Πολιτικής Νόσων στο Νέο Δελχί. «Πέρυσι εκτιμήσαμε ότι μόνο μία στις περίπου 30 λοιμώξεις ανιχνεύτηκε από τα τεστ, οπότε οι αναφερόμενες περιπτώσεις είναι μια σοβαρή υποεκτίμηση των αληθινών λοιμώξεων», είπε. «Αυτή τη φορά, τα στοιχεία θνησιμότητας είναι πιθανώς σοβαρά υποεκτιμημένα και αυτό που βλέπουμε στην πράξη είναι πολύ περισσότεροι θάνατοι από όσους έχουν αναφερθεί επίσημα», συμπλήρωσε σύμφωνα με το CNN.

Ο καθημερινός αριθμός των θανάτων στη χώρα προβλέπεται να συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι τα μέσα Μαΐου, σύμφωνα με μοντέλα προβλέψεων από το Ινστιτούτο Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Οι θάνατοι θα μπορούσαν να ανέλθουν σε πάνω από 13.000 την ημέρα – δηλαδή τουλάχιστον τέσσερις φορές περισσότεροι από τον τρέχοντα καθημερινό αριθμό θανάτων, δείχνουν οι προβλέψεις.

«Δεν νομίζω ότι κάποια οικογένεια έχει αποφύγει έναν θάνατο από Covid», δήλωσε ο Laxminarayan. «Υπάρχει από ένα άτομο που χάθηκε σε κάθε οικογένεια που μπορώ να σκεφτώ», τόνισε.

Ενώ τέτοια εποχή πέρυσι η Ινδία πραγματοποιούσε λιγότερα από μισό εκατομμύριο τεστ την ημέρα, τώρα κάνουν περίπου 2 εκατ. τεστ.

«Αλλά και αυτό δεν είναι αρκετό επειδή ο μέσος όρος θετικότητας είναι περίπου 15% -σε κάποιες πόλεις όπως το Νέο Δελχί είναι έως και 30% υψηλότερος», δήλωσε η δρ. Soumya Swaminathan, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που έχουν μολυνθεί και δεν εντοπίζονται μόνο λόγω της δυναμικής των τεστ… μόνο αργότερα θα ξέρουμε ποιος ήταν πραγματικά ο αριθμός των ατόμων που μολύνθηκαν», συμπλήρωσε.

Υποκαταμέτρηση νεκρών

Ακόμα και πριν από την πανδημία, η Ινδία δεν κατέγραφε ακριβώς τους νεκρούς της. Το υποχρηματοδοτούμενο σύστημα δημόσιας υγείας της χώρας σημαίνει ότι ακόμη και σε κανονικές περιόδους, μόνο το 86% των θανάτων σε εθνικό επίπεδο είναι καταγεγραμμένοι σε κυβερνητικά συστήματα. Και μόνο το 22% όλων των καταγεγραμμένων θανάτων έχουν επίσημη αιτία θανάτου, πιστοποιημένη από γιατρό, σύμφωνα με τον ειδικό της ιατρικής της κοινότητας Δρ Hemant Shewade.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων στην Ινδία πεθαίνουν στο σπίτι ή σε άλλα μέρη, όχι σε νοσοκομείο, οπότε οι γιατροί συνήθως δεν είναι παρόντες για να καταγράψουν την αιτία θανάτου – ένα πρόβλημα που έχει επιταθεί στο δεύτερο κύμα, με τα νοσοκομεία εκτός ορίων πια. Μην έχοντας πού να πάνε οι ασθενείς με κορονοϊό πεθαίνουν ολοένα και περισσότερο στο σπίτι τους, σε ασθενοφόρα, σε αίθουσες αναμονής και έξω από υπερπλήρεις κλινικές.

Μέχρι την Τρίτη η Ινδία είχε καταγράψει περίπου 198.000 θανάτους από Covid-19. Ωστόσο, ο  Bhramar Mukherjee, καθηγητής βιοστατιστικής και επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, εκτιμά ότι οι θάνατοι από Covid μπορεί να έχουν υποκαταμετρηθεί έως και κατά πέντε φορές, κάτι που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων θα μπορούσε να είναι κοντά στις 990.000.

Ο αριθμός των ομαδικών κηδειών, των αποτεφρώσεων και των πτωμάτων που έχουν συσσωρευτεί έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για τους επίσημους αναφερόμενους θανάτους σε πολλές πόλεις αυτές τις τελευταίες εβδομάδες. Οι ασυμφωνίες θα μπορούσαν εν μέρει να οφείλονται σε ασθενείς που πεθαίνουν πριν υποβληθούν σε τεστ για κορονοϊό ή στο ότι σε πολλούς αναφέρονται ως αιτία θανάτου μη Covid παράγοντες, όπως λένε οι ειδικοί.