Fraport: Είχαμε προειδοποιήσει για τις ακυρώσεις πτήσεων στο «Μακεδονία»

Fraport: Είχαμε προειδοποιήσει για τις ακυρώσεις πτήσεων στο «Μακεδονία»

Τις έντονες ανησυχίες που είχε διατυπώσει, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, σχετικά με την αρνητική επίπτωση που θα είχαν στη λειτουργία του αεροδρομίου «Μακεδονία» τα έργα του Δημοσίου (σ.σ. στη διασταύρωση των διαδρόμων προσαπογείωσης 16/34 και 10/28) υπενθυμίζει, με σημερινή ανακοίνωσή της, η Fraport Greece.

Αναφερόμενη στην ακύρωση πτήσεων από διεθνή αερομεταφορέα (σ.σ. πρόκειται για την EasyJet, η οποία χθες και σήμερα προχώρησε σε εκτροπή -στο αεροδρόμιο της Αθήνας- των πτήσεών της προς και από το αεροδρόμιο «Μακεδονία»), η Fraport Greece τονίζει: «Οι ακυρώσεις πτήσεων από το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης από διεθνή αεροπορική εταιρεία, επιβεβαίωσαν τις έντονες ανησυχίες που είχαν διατυπώσει, εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, η Fraport Greece, οι τοπικές αρχές, τοπικοί τουριστικοί φορείς και αεροπορικές εταιρείες σχετικά με την υλοποίηση των έργων στο αεροδρόμιο από το Δημόσιο και τη συνακόλουθη μείωση της κίνησής του. Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες αυτές, η Fraport Greece πρότεινε μία σειρά λύσεων που θα επέτρεπαν την απρόσκοπτη λειτουργία του αεροδρομίου. Το Δημόσιο, όπως ήταν δικαίωμά του, αποφάσισε ότι τα έργα έπρεπε να υλοποιηθούν. Η Fraport Greece παρέχει στον ανάδοχο του έργου κάθε βοήθεια που απαιτείται για την ταχεία και ασφαλή ολοκλήρωση των έργων».

Η εταιρεία διευκρινίζει ακόμη ότι «όλα τα θέματα που αφορούν στη χρήση του τροχόδρομου “F” ως διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης για τις πτήσεις του αεροδρομίου “Μακεδονία”, είναι αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), όπως επίσης είναι και η ενημέρωση προς τις αεροπορικές εταιρίες κάτι που έκανε με την έκδοση NOTAM. Επίσης με επίσημη ανακοίνωσή της στις 24.11.2017, η ΥΠΑ πιστοποίησε τη χρήση του τροχόδρομου 10/28 ως κύριου διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου» (σ.σ. δεδομένου ότι στους διαδρόμους προσγειώσεων-απογειώσεων 16/34 και 10/28 γίνονται έργα αναβάθμισης, ο τροχόδρομος «F» του αεροδρομίου χρησιμοποιείται προσωρινά για την προσαπογείωση των αεροσκαφών).

Υπενθυμίζεται ότι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την ευκαιρία της 82ης ΔΕΘ, ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, είχε επισημάνει ότι δεν τίθεται θέμα για συνέχιση ή μη των εργασιών στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, καθώς, σε περίπτωση παύσης των εργασιών, το Ελληνικό Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε μεγάλα ποσά διαμορφώνονται και οι αποζημιώσεις που θα πρέπει να δοθούν σε εργολάβους που έχουν αναλάβει το έργο.

Ο ίδιος είχε τότε επισημάνει ότι πρόκειται για δύο έργα συγχρηματοδοτούμενα, ύψους άνω του ενός δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες είχαν μετατεθεί χρονικά, προκειμένου να μην συμπέσουν με την τουριστική περίοδο.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ομίχλη…

Σε κάθε περίπτωση, οι ταξιδιώτες από και προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να είναι έτοιμοι να έρθουν αντιμέτωποι με πολύωρες καθυστερήσεις, ακόμα και με ακυρώσεις πτήσεων.

Ο λόγος δεν είναι μόνο οι κακές καιρικές συνθήκες και η ομίχλη, αυτή καθ’ αυτή, αλλά και οι λάθος επιλογές και οι παραλείψεις στη διαχείριση της κατάστασης.

Πιο συγκεκριμένα, ο διάδρομος προσαπογειώσεων 16/34, του αεροδρομίου, λόγω έργων, βρίσκεται εκτός λειτουργίας από το περασμένο Σάββατο, με τα αεροπλάνα να κάνουν προσαπογειώσεις από τον τροχόδρομο (taxiway) του 10/28, ο οποίος τώρα λειτουργεί ως διάδρομος.

Το θέμα είναι ωστόσο ότι ο 10/28 δεν έχει συστήματα υποβοήθησης και οι προσεγγίσεις στο αεροδρόμιο γίνονται οπτικά και χειροκίνητα. Πέρα από αυτό, η θέση του διαδρόμου είναι τέτοια, ώστε οι βοριάδες που συχνά επικρατούν, να είναι crosswinds στην προσγείωση. Όλα αυτά συντελούν στο να ακυρωθούν δεκάδες πτήσεις και πολλές να κάνουν «divert» στην Αθήνα.

protothema.gr