Eurogroup: «Πάγωσε» η δόση – Συμμόρφωση με τα προαπαιτούμενα επιζητούν οι θεσμοί

Eurogroup: «Πάγωσε» η δόση – Συμμόρφωση με τα προαπαιτούμενα επιζητούν οι θεσμοί

Η αναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Ελληνικό και η μετ’ εμποδίων πρόοδος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι τα δύο θέματα που «βάζουν στον πάγο» την εκταμίευση της επόμενης δόσης του ελληνικού προγράμματος.

Πρόκειται για «τεχνικής φύσεως» εκκρεμότητες, όπως σπεύδουν να διευκρινήσουν ευρωπαϊκοί θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με έκθεση που επικαλείται το Bloomberg, οι δύο πλευρές αισιοδοξούν ότι οι εκκρεμότητες θα επιληθούν έως τις 26 Φεβρουαρίου, όταν και αναμένεται να ξεκινήσει η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα για την Αθήνα από τα μέσα του Μαρτίου.

«Μικρό καλάθι» από Αθήνα

«Στο σημερινό Eurogroup θα επαληθευθεί και η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί στα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, 108 εκ των οποίων έχουν κλείσει και θα γίνει ενημέρωση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους» αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας την έκθεση του Bloomberg και παράλληλα εκφράζουν την αισιοδοξία ότι τα δύο εναπομείναντα προαπαιτούμενα θα ολοκληρωθούν στο προσεχές διάστημα.

Πού θα πάει η επόμενη δόση

Από τη δόση των 6,7 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από τον ESM, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αρχικά θα εκταμιευθούν 5,7 δισ. ευρώ.

Τα 3,3 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας για το διάστημα Φεβρουαρίου – Ιουνίου 2018.

Το 1,9 δισ. ευρώ θα διατεθεί για τη συμπλήρωση του ταμειακού αποθέματος (cash buffer) και

το 0,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ αφορά επίσης στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Για την εκταμίευσή του, η χώρα πρέπει να έχει εκκαθαρίσει οφειλές συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και παράλληλα να διαπιστωθεί ότι λειτουργούν απρόσκοπτα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.΄

Έρχονται τα κλιμάκια, αρχίζει η νέα αξιολόγηση

Στις 20 Φεβρουαρίου αναμένονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και στις 26 Φεβρουαρίου οι επικεφαλής, για λίγες ημέρες.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων θα επανέλθουν μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις.

Εκεί θα τεθούν και οι άξονες της μετά μνημόνιο εποχής, οι ρυθμίσεις για το χρέος και το αν αυτές θα συνεπάγονται κάποιου είδους εποπτεία.

Πηγή: euronews.com