#BikeForEurope! Και όργωσαν την Ευρώπη με το ποδήλατο και τερμάτισαν στη Βιέννη και πέρασαν το μήνυμα της δράσης

#BikeForEurope! Και όργωσαν την Ευρώπη με το ποδήλατο και τερμάτισαν στη Βιέννη και πέρασαν το μήνυμα της δράσης

Στη Βιέννη τερμάτισαν οι δύο ομάδες συμμετεχόντων στη διασυνοριακή ποδηλατική διαδρομή #BikeForEurope, αφού ποδηλάτησαν επί 22 μέρες και διένυσαν 1.750 χιλιόμετρα η κάθε μία ξεκινώντας από το νότο και τον βορρά της Ευρώπης και στέλνοντας το μήνυμα της κοινωνικής ενσωμάτωσης μέσω του αθλητισμού και της φυσικής άσκησης #BeActive.
Τις δύο ομάδες, Νότια και Βόρεια, υποδέχθηκε στην αυστριακή πρωτεύουσα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό, Τίμπορ Νάβρατσιτς, ο οποίος μετά την άφιξή τους κήρυξε την έναρξη της 4ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού (EwoS).
Ο Επίτροπος της ΕΕ παρέλαβε από τη Νότια Ομάδα το τελευταίο από τα 23 δενδρύλλια ελιάς από την Αρχαία Ολυμπία, τα οποία μετέφεραν μαζί τους οι ποδηλάτες φυτεύοντας ένα κάθε μέρα του ταξιδιού τους σε μία συμβολική χειρονομία ειρήνης και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Την ίδια μέρα, την 1η Σεπτεμβρίου, που η Νότια Ομάδα αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη, η Βόρεια Ομάδα ξεκίνησε από τη Ντρέντε (Ολλανδία). Οι δυο τους συναντήθηκαν στις 22 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη, στο κέντρο της Ευρώπης.
Την ελιά παρέδωσε στον Επίτροπο της Ε.Ε. ο αρχηγός της Νότιας Ομάδας, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΚΟΙΝΣΕΠ “Πράσινες Διαδρομές”  Γιώργος Φαρφαράς, ο οποίος σε δηλώσεις του σε εκπροσώπους των ΜΜΕ εξήγησε ήταν σημαντικό να φυτεύουν δέντρα ελιάς κατά μήκος της ποδηλατικής διαδρομής.
“Στη διάρκεια της προετοιμασίας που κάναμε στην Ελλάδα επισκεφθήκαμε την αρχαία Ολυμπία για να παρακολουθήσουμε διαδραστική έκθεση φωτογραφίας με επίκεντρο ιστορίες προσφύγων, που διοργανώθηκε μέσω του προγράμματος ESTIA (στήριξη έκτακτης ανάγκης για τη στέγαση και την ένταξη) της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής” είπε ο κ. Φαρφαράς και πρόσθεσε: “Είχαμε λοιπόν την ιδέα να πάρουμε μερικές ελιές από την αρχαία Ολυμπία, επειδή ο κότινος, το στεφάνι αγριελιάς ήταν το δώρο στους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων και το σύμβολο της ειρήνης και της φιλίας. Κάθε μέρα φυτεύαμε μία ελιά μαζί με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και κατοίκους των περιοχών, από τις οποίες περνούσαμε για να θυμόμαστε ότι η ποδηλασία είναι ένα ισχυρό εργαλείο κοινωνικής ένταξης των αδύναμων οικονομικά, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των μεταναστών και των προσφύγων. Το ποδήλατο μπορεί να μας φέρει κοντά”.
Οι συμμετέχοντες στη Νότια Ομάδα δεν ήταν επαγγελματίες ποδηλάτες, την αποτελούσαν ένας μηχανικός, ένας ιστορικός, ένας φωτογράφος και άλλοι, τους οποίους ένωσε το ποδήλατο.
Η ποδηλατική διαδρομή #Bike for Europe έδειξε πως και όσοι ποδηλατούν για αναψυχή, μπορούν να υποστηρίξουν την ποδηλασία και να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες και να έρθουν σε επαφή με τους κατοίκους τους, ανέφερε ο Αλέξιος Μενεξιάδης, μέλος της Νότιας Ομάδας. Είναι αξιοσημείωτο ότι άνθρωποι διαφορετικών επαγγελμάτων βρήκαν το ποδήλατο συνδετικό στοιχείο με ανθρώπους πόλεων και χωριών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
“Στην αρχή αντιμετωπίσαμε κάποιες σωματικές προκλήσεις, όμως τις ξεπεράσαμε. Η αποστολή μας ήταν καταπληκτική και ήμασταν ενθουσιασμένοι. Το ταξίδι ήταν μία μεγάλη εμπειρία, γνωρίσαμε πολλούς ανθρώπους και στείλαμε το μήνυμά “βγείτε έξω και ασκηθείτε” είπε ο Αντνάν Τσαγκίρ, μέλος της Νότιας Ομάδας, η οποία ξεκίνησε από την Ελλάδα και μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Σλοβακίας έφθασε στην Αυστρία.
Η διασυνοριακή ποδηλατική διαδρομή #Bike for Europe διοργανώθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Αθλητισμού και Πολιτισμού (ISCA) στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + Sport με εταίρο στην Ελλάδα, την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Πράσινες Διαδρομές” για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, τον Αθλητισμό και τις Υπαίθριες Δραστηριότητες, τον Αειφόρο Θεματικό Τουρισμό και τις Πράσινες Μεταφορές.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ