AstraZeneca: Τι συμβαίνει τελικά με το εμβόλιο; – Ποιες χώρες δείχνουν εμπιστοσύνη και ποιες το βάζουν στον «πάγο»

AstraZeneca: Τι συμβαίνει τελικά με το εμβόλιο; – Ποιες χώρες δείχνουν εμπιστοσύνη και ποιες το βάζουν στον «πάγο»

Από το ένα πρόβλημα στο άλλο πηγαίνει το εμβόλιο της AstraZeneca με τις χώρες από την μία να το βάζουνε στο «πάγο» και από την άλλη να δίνουν και πάλι το «πράσινο φως» για εμβολιασμούς. Η διαμάχη που προκλήθηκε μεταξύ ΕΕ και εταιρείας για τις συμφωνημένες δόσεις προκάλεσε ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τις ηλικιακές ομάδες άνω των 65 που οδήγησε μια σειρά χωρών να προχωρήσει σε «ηλικιακό μπλόκο» του εμβολίου αν και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας έχει αποφανθεί πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για όλες τις ηλικίες.

Οι χώρες εξακολουθούν να διατηρούν η καθεμία μια διαφορετική στάση απέναντι στο εμβόλιο με ορισμένες χώρες να θέτουν ηλικιακούς περιορισμούς, άλλες να έχουν αναστείλει εντελώς τους εμβολιασμούς και κάποιες άλλες να μην εφαρμόζουν κανένα περιορισμό.

Γερμανία

Η Γερμανία αποφάσισε να βάλει ξανά στον «πάγο» το εμβόλιο αναστέλλοντας τους εμβολιασμούς σε άτομα κάτω των 60 ετών αυτή τη φορά υπό το φόβο θρομβώσεων που πιθανότατα να προκαλεί.  «Πρέπει να μπορούμε να εμπιστευτούμε τα εμβόλια», τόνισε η καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ, υπερασπιζόμενη το βράδυ της Τρίτης την απόφασή της. «Το εμβόλιο της ΑstraZeneca είναι πολύ αποτελεσματικό», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

«Τι κλονίζει περισσότερο την εμπιστοσύνη; Το να κρύβουμε τα πάντα κάτω από το χαλί ή η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (STIKO) να μην λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν όσα γνωρίζει;», διερωτήθηκε η κυρία Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη που είχε με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, προκειμένου να εξεταστούν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν στην διαδικασία εμβολιασμού αφού η Επιτροπή συνέστησε το εμβόλιο της AstraZeneca να μη χορηγείται σε άτομα κάτω των 60 ετών, λόγω των περιστατικών θρομβώσεων που διαπιστώθηκαν.

«Όλα αυτά προκαλούν ανασφάλεια. Η ειλικρίνεια και η διαφάνεια όμως είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης μιας τέτοιας κατάστασης. Η εμπιστοσύνη κερδίζεται με τη γνώση ότι ερευνάται κάθε υπόνοια, κάθε μεμονωμένη περίπτωση», τόνισε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με την STIKO, οι αναφορές προβλημάτων είναι πολύ σπάνιες μεν, αλλά δεν μπορούν να αγνοηθούν. «Είμαστε τυχεροί που διαθέτουμε περισσότερα από ένα εμβόλια και δεν βρισκόμαστε ενώπιον του διλήμματος ‘αυτό το εμβόλιο ή κανένα’», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υγείας, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου, παραδέχθηκε ότι πρόκειται για «οπισθοδρόμηση» σε ό,τι αφορά την προσπάθεια ανοσοποίησης του πληθυσμού, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό δεν αλλάζει κάτι στην «υψηλή αποτελεσματικότητα» του εμβολίου. Κάλεσε μάλιστα τους άνω των 60 ετών να σπεύσουν να εμβολιαστούν, καθώς, όπως είπε, για αυτή την ηλικιακή ομάδα η διαδικασία τώρα θα ολοκληρωθεί πιο γρήγορα. «Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πολύ αποτελεσματικό, κυρίως για τους μεγαλύτερους», δήλωσε.

«Στοπ» και από τον Καναδά 

ο Καναδάς αποφάσισε να παγώσει τη χορήγηση στους κάτω των 55 ετών και η Γερμανία στους κάτω των 60 ετών ύστερα από εννέα θανάτους που σημειώθηκαν στην τελευταία από θρομβώσεις.

Η αρμόδια υγειονομική αρχή του Καναδά αποφάσισε, πάντως, να πατήσει «φρένο» διαπιστώνοντας ρίσκο στον εμβολιασμό για τους κάτω των 55 ετών.

Σύμφωνα, δε, με τα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα, τα περιστατικά θρομβόσεων από τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο σκεύασμα της αγγλοσουηδικής εταιρείας δεν είναι τόσο σπάνια, όσο ήταν η αρχική εκτίμηση.

Ένα στους 100.000 κινδυνεύει να επηρεαστεί από θρομβώσεις και όχι ένας στους ένα εκατομμύριο, όπως εκτιμούσαν πρωτύτερα.

Σύμφωνα με λοιμωξιολόγο της επιτροπής υγείας του Καναδά, ύστερα από εμβολιασμό με δόση της AstraZeneca θρομβώσεις έχουν εμφανίσει κυρίως γυναίκες κάτω των 55 ετών, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας ανάμεσα σε εκείνους που αναπτύσσουν θρόμβους στο αίμα φτάνει στο 40%.

Ισπανία

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ισπανία αποφάσισε να άρει τον ηλικιακό περιορισμό των 65 ετών για τη χορήγηση των εμβολίων της AstraZeneca, ενώ παράλληλα θα εμβολιάζει με το μονοδοσικό σκεύασμα της φαρμακοβιομηχανίας Johnson & Johnson τους πολίτες άνω των 66 ετών. Η επιτροπή δημόσιας υγείας ενέκρινε την αλλαγή αυτή στη συνεδρίασή της Τρίτης, ανέφερε ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena Ser, επικαλούμενος έγγραφο που έχει στην κατοχή του.

Ιταλία

Η Ιταλία άρχισε και πάλι τους εμβολιασμούς AstraZeneca σε όλες τις ηλικιακές ομάδες στις 19 Μαρτίου, αφού ανέστειλε για λίγο τη χρήση του νωρίτερα το Μάρτιο. Χθες, Τρίτη ο 73χρονος πρωθυπουργός της χώρας Μάριος Ντράγκι και η σύζυγός του, έλαβαν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου δίνοντας το παράδειγμα.

Γαλλία

Στη Γαλλία η ρυθμιστική αρχή της χώρας ενέκρινε την επανέναρξη χρήσης του εμβολίου AstraZeneca στις 19 Μαρτίου, αλλά χορηγείται μόνο σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, σύμφωνα με την καθοδήγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Δανία

Η Δανία ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών στην Ευρώπη που ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca το Μάρτιο λόγω των ανησυχιών σχετικά με τις σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων στο αίμα. Στις 25 Μαρτίου, παρέτεινε την αναστολή της για άλλες τρεις εβδομάδες, εν αναμονή περαιτέρω έρευνας.

Περίπου 150.000 άτομα στη Δανία είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca πριν ανασταλεί.

Νορβηγία

Όπως και η γειτονική Δανία, η Νορβηγία ανέστειλε επίσης τη διάθεση του εμβολίου στις 11 Μαρτίου. Στις 26 Μαρτίου, αξιωματούχοι της υγείας ανέφεραν ότι θα καθυστερήσουν την απόφασή τους για το εάν θα επαναληφθεί η χρήση του έως τις 15 Απριλίου.

Σουηδία

Ο Οργανισμός Υγείας της χώρας δήλωσε στις 25 Μαρτίου ότι ξαναρχίζει τη χρήση του εμβολίου για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, αλλά διατηρεί την αναστολή της χορήγησής τους σε νεότερα άτομα.