81 οι νεκροί της μεγάλης φωτιάς της Αττικής – Σύγχυση με τον ακριβή αριθμό των αγνουμένων

81 οι νεκροί της μεγάλης φωτιάς της Αττικής – Σύγχυση με τον ακριβή αριθμό των αγνουμένων

Δυστυχώς ο αριθμός των νεκρών ολοένα και μεγαλώνει πλησιάζοντας το ψυχολογικό όριο των 100. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση τουλάχιστον στους 81 έφτασαν οι νεκροί που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα στην ανατολική Αττική, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Τον δραματικό απολογισμό επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, αναφέροντας παράλληλα πως ένας 84χρονος εγκαυματίας, που νοσηλευόταν στο Θριάσιο, κατέληξε νωρίτερα σήμερα. Παράλληλα επικρατεί σύγχυση με τον πραγματικό αριθμό των αγνοουμένων.

 

 

Υπενθύμισε δε, ότι απαγορεύεται η πτήση drones σε περιοχή 10χλμ από το κέντρο της περιοχής και πως η παραβίαση αυτή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις και επισύρει αυστηρές ποινές.
Παράλληλα, σημείωσε πως η πυρκαγιά στην Κινέτα παρουσιάζει καλύτερη εικόνα αφού έχουν ανακοπεί τα μέτωπα της φωτιάς προς Αγίους Θεοδώρους και Λουτράκι.

Συνολικά, 164 ενήλικες και 23 παιδιά νοσηλεύτηκαν, κατά τη συντριπτική τους πλειονότητα με εγκαύματα και δευτερευόντως με αναπνευστικά προβλήματα, στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο, ΚΑΤ, Αττικόν καθώς και το Παίδων Αγία Σοφία. Αρκετοί εκ των τραυματιών, ωστόσο, έχουν πάρει εξιτήριο.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τους τραυματίες, στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 60 ενήλικες, από τους οποίους 11 παραμένουν διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Στο Παίδων παραμένουν για νοσηλεία τέσσερα παιδιά.

Οι ιατροδικαστές, που κάνουν αγώνα δρόμου, μίλησαν σήμερα για «πρωτοφανείς εικόνες» και εξέφρασαν την ελπίδα ότι μέχρι το Σάββατο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

«Υπάρχουν σε μεγαλύτερο βαθμό πλήρεις απανθρακώσεις και δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν μόνο τμήματα ανθρώπινων σωμάτων. Κι εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράματα. Δίνεται προτεραιότητα στις σορούς που υπάρχει αναγνώριση και από τους συγγενείς για να γίνει και ταυτοποίηση με DNA. Μόλις ταυτοποιηθούν από τα εργαστήρια της ΔΕΕ, θα δοθούν στους συγγενείς. Οι σοροί είναι στο Σχιστό κι έρχονται τμηματικά… Κάνουμε τα πάντα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο επόμενο τριήμερο. Σε απανθρακωμένες σορούς μπορεί να γίνουν λάθη, να πάρουν άλλες σορούς και αυτό υπό την πίεση του χρόνου δεν πρέπει να γίνει. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά πρέπει να το κάνουμε σωστά γιατί και οι συγγενείς περιμένουν τις σορούς» είπε ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας.

Περίπου 12.760 στρέμματα κατέκαψε η πυρκαγιά στον Νέου Βουτζά, στην Ραφήνα και στο Μάτι, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ευρωπαϊκής δορυφορικής υπηρεσίας Copernicus.

Σε μια ένδειξη του μεγέθους της τραγωδίας, περισσότερο από την μισή καμένη έκταση, 6.934 στρέμματα, ήταν οικιστική ζώνη.

Το Copernicus εκτιμά πως στο διάβα της φωτιάς κατοικούσαν 3.664 άνθρωποι. Η φωτιά έκαψε επίσης 2.018 στρέμματα δάσους και σχεδόν 1.000 στρέμματα χαμηλής βλάστησης.