Σε δύο παράλληλα σύμπαντα Ζάεφ και Μίτσκοσκι στην ΠΓΔΜ

Σε δύο παράλληλα σύμπαντα Ζάεφ και Μίτσκοσκι στην ΠΓΔΜ

Ο απόλυτος διχασμός επικρατεί στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τουλάχιστον όπως φάνηκε από τις δυο σημερινές συνεντεύξεις που παρέθεσαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφενός ο Ζόραν Ζάεφ εμμένει λογικά στην επιτυχία του δημοψηφίσματος, στην ανάγκη εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών και θεωρεί πως η οικονομία “είναι σε εξαιρετική κατάσταση” και πως δεν χρειάζονται εκλογές. Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του VMRO- DPMNE, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κρίστιαν Μίτσκοσκι ζητά και πάλι πρόωρες εκλογές, σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, το δε κυριότερο λέει πως η οικονομία είναι σε κάκιστη κατάσταση.

Ούτως ή άλλως οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές. Ούτως ή άλλως η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και αν θέλει να ισχύσει να καταφέρει να αποσπάσει μια πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών αλλιώς να προσφύγει σε εκλογές. Μέχρι τότε και ζυμώσεις θα γίνονται και οι πολιτικοί θα μιλούν προκειμένου να πείσουν τους πολίτες τους. Μέχρι τότε θα λέγονται πολλά και θα εκφράζονται οι φόβοι μέχρι και για πόλεμο.  

Ιδού πάντως τι ανέφεραν ο Ζάεφ και ο Μίτσκοσκι (στη φωτογραφία από παλαιότερη συνάντησή τους) στις συνεντεύξεις που παρέθεσαν σήμερα.

«Όλοι συμφωνούμε ότι όσο το συντομότερο εφαρμοσθεί η Συμφωνία, τόσο το καλύτερο και για τις δύο χώρες, αφού η Συμφωνία καθαυτή έχει πολλά οφέλη» αναφέρει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στο Euronews σημειώνοντας πως βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τόνισε ότι εστιάζουν στην επόμενη φάση, την επικύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο.

Υπογράμμισε πως είναι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και πως το μήνυμα που αυτό στέλνει είναι «να πάμε στο Κοινοβούλιο και να το εφαρμόσουμε« . Η «Μακεδονία» δεν χρειάζεται εκλογές αναφέρει ο Ζάεφ, τονίζοντας πως «η οικονομία είναι σε εξαιρετική κατάσταση και δεν χρειάζεται να προκηρύξουμε εκλογές, εκτός αν είμαστε υποχρεωμένοι». Ο Ζάεφ αφού επαναλαμβάνει πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησής του απευθύνει έκκληση για νηφαλιότητα και υπευθυνότητα ενώπιον της χώρας και του μέλλοντός της και εκφράζει την βεβαιότητα ότι οι βουλευτές θα πράξουν ό,τι επιτάσσει η υποχρέωσή τους προς τη χώρα.

«Είμαι ικανοποιημένος με την επιτυχία της ύψιστης δημοκρατικής διαδικασίας, όπου όλοι οι αποφασισμένοι πολίτες ρίχνουν την ψήφο τους και έχουν λόγο για την κατεύθυνση την οποία παίρνει η χώρα μας. Στην προκειμένη περίπτωση, περισσότερο από το 91% έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε εμάς του πολιτικούς για να πάμε στο Κοινοβούλιο και να το εφαρμόσουμε. Κατ΄αυτήν την έννοια, τα μηνύματα του επιτρόπου Χαν και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μία διακριτική και σαφής παρακίνηση προς τους βουλευτές να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκίνησε, και αυτό περιμένουμε να συμβεί. Είμαστε απολύτως προσηλωμένοι. Συζητούμε διότι είμαι πεπεισμένος ότι η αντιπολίτευση τάσσεται επίσης υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Δεν έχω αμφιβολία γι΄αυτό. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσουν αυτοί οι πολιτικοί υπολογισμοί, ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτήν την διαδικασία για την χώρα μας» αναφέρει ο Ζάεφ.

Ο Μίτσκοσκι

Με μία νέα πρόταση εμφανίστηκε ο ηγέτης του εθνικιστικού VMRO, Κρίστιαν Μίτσκοσκι στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής.

Κάλεσε τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ να αποκηρύξει πλήρως την συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και μετά να υπάρξουν συνομιλίες για νέα γενική εισαγγελία στην ΠΓΔΜ.

«Η λύση αυτή είναι καταστροφική. Τώρα όλοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία είναι νεκρή. Η προώθηση της συμφωνίας χωρίς συναίνεση είναι μία υπόσχεση να ολοκληρωθεί κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί ούτε με τη χειραγώγηση της διεθνούς κοινότητας. Παρά τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις νοθείες στην κάλπη, η κυβέρνηση απέτυχε να κινητοποιήσει τους πολίτες. Ο Ζάεφ δεν διαθέτει καμία νομιμότητα κι αξιοπιστία. Ο κόσμος του έστειλε ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί πλέον να είναι πρωθυπουργός και πρέπει να παραιτηθεί άμεσα. Μία νέα κρίση θα αποδυναμώσει την εύθραυστη οικονομία και η κατάσταση για τον λαό θα γίνει χειρότερη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μίτσκοσκι.

Ο ηγέτης του VMRO υποστήριξε ότι τον τελικό λόγο πρέπει να έχει ο λαός μέσω της άμεσης προσφυγής στις κάλπες. Ζήτησε τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης με ορίζοντα 100 ημερών για τις πρόωρες εκλογές και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διακομματικές διεργασίες αναστάσεως της γενικής εισαγγελίας από μηδενικής βάσεως με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και την διαλεύκανση των σκανδάλων.