Ξεκινά η σεζόν για το υπερ-δραστήριο ΚΘΒΕ

Ξεκινά η σεζόν για το υπερ-δραστήριο ΚΘΒΕ

Υπερδραστήριος, ο μεγαλύτερος και μοναδικός δημόσιος θεατρικός οργανισμός της Βόρειας Ελλάδας -το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας- εισέρχεται και τυπικά (ουσιαστικά χωρίς ημερολογιακή διακοπή των δραστηριοτήτων του) στη χειμερινή περίοδο λειτουργίας του, με τρεις νέες παραγωγές, ισάριθμες επαναλήψεις περσινών επιτυχιών, συμπράξεις με τοπικούς φορείς πολιτισμού, μετακλήσεις και θεατρικά εργαστήρια.

Η χειμερινή θεατρική περίοδος ξεκινά ουσιαστικά αύριο (Πέμπτη 4 Οκτωβρίου) στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών με τη μετάκληση του Fly Theatre και την παράσταση “ Frida κι άλλο” (για τη ζωή της Frida Kahlo).

Για δεύτερη συνεχή χρονιά παρουσιάζεται από τις 5 Οκτωβρίου στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών το έργο του Ντένις Κέλυ “ Τα ορφανά”, που σκηνοθέτησε ο Τάκης Τζαμαργιάς.

Ακολουθεί στις 12 Οκτωβρίου στο θέατρο της ΕΜΣ (μια ακόμη παράσταση στις 13 /10), η συμπαραγωγή ΚΘΒΕ-Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στην κοινή παράσταση θεάτρου -όπερας με το έργο “ Η ανθρώπινη φωνή” του Ζαν Κοκτώ και το ομότιτλο μουσικό έργο του Φράνσις Πουλένκ .

Η πρώτη πρεμιέρα νέας θεατρικής παραγωγής γίνεται στις 13 Οκτωβρίου στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών με το έργο του Γεράσιμου Σταύρου “ Καληνύχτα Μαργαρίτα” σε σκηνοθεσία του Φώτη Μακρή. Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά από το ΚΘΒΕ.

Η δεύτερη πρεμιέρα νέας παραγωγής είναι αυτή του έργου της Σοφίας Νικολαΐδου “Υπέρ Ελλάδος” (Η υπόθεση Πολκ στο προσκήνιο) σε σκηνοθεσία της Πηγής Δημητρακοπούλου, στις 20 Οκτωβρίου, στο Μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών.

Από τις 21 Οκτωβρίου η Παιδική Σκηνή του ΚΘΒΕ παρουσιάζει στο Βασιλικό θέατρο το σπουδαίο έργο της Άλκης Ζέη “ Ο περίπατος του Πέτρου” σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά.

Το Βασιλικό Θέατρο θα φιλοξενεί σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο δυο περσινές παραγωγές: Το έργο του Σάμουελ Μπέκετ “ Περιμένοντας τον Γκοντό” (Απο τις 28 Οκτωβρίου κάθε Τετάρτη και Κυριακή) και από τις 3 Νοεμβρίου (κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο) το έργο του Χιου Λέοναρντ “ Ντα”.

Παράλληλα, συνεχίζεται η έκθεση κοστουμιών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Ίχνη του εφήμερου», στα φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου σε επιμέλεια της σκηνογράφου- ενδυματολόγου Ιουλίας Σταυρίδου. Η δεύτερη ανανεωμένη συλλογή περιλαμβάνει 81 κοστούμια σπουδαίων ενδυματολόγων.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ