Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος συνομίλησαν στη Νέα Υόρκη και στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ήταν η πρώτη συνάντηση των δυο ανδρών που έγινε μετά την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών την παραμονή της 15ης Αυγούστου.

Επίσης ήταν μια συνάντηση η οποία άρχισε με κάποια καθυστέρηση – λόγω αλλαγής στο πρόγραμμα και στην ώρα που πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Τούρκου προέδρου στη Γενική Συνέλευση- και διήρκεσε λίγο περισσότερο από μια ώρα.

Λέγεται πως έγινε σε καλό κλίμα και σε μια προσπάθεια της Τουρκίας να προσεγγίσει εκ νέου την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό είναι προγραμματισμένη και μια διήμερη επίσκεψή του στο Βερολίνο στο τέλος της εβδομάδας.

Οι δυο πολιτικοί συζήτησαν διμερή και άλλα θέματα: Οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό, οι ευρωτουρκικές σχέσεις και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ήταν τα κυρίαρχα θέματα στη συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό το τετ α τετ ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο προσφυγικό και στην ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. 

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο γεύμα που παραθέτει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες προς τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.