
5 σημεία για να καταλάβεις τα πραγματικά χιλιόμετρα του μεταχειρισμένου
Τα φαινόμενα παλιών αυτοκινήτων που εισάγονται και πωλούνται …ελαφρώς μεταχειρισμένα δηλαδή με λιγότερα χιλιόμετρα, είναι αρκετά συχνό.
Πως θα καταλάβεις αν το αυτοκίνητο που θέλεις να αγοράσεις έχει «γυρισμένα» χιλιόμετρα;
1. Άρχισε από μέσα
Κάθισμα οδηγού, τιμόνι, λεβιές ταχυτήτων, πετάλια και πατάκια είναι αυτά που συνήθως φθείρονται πρώτα, αυτοκίνητα με λιωμένο τιμόνι ή λεβιέ δεν νοείται να έχουν 40 και 50.000 χλμ. στο κοντέρ. Ένα αχρησιμοποίητο και αλέκιαστο δερμάτινο λευκό σαλόνι με 55.000 χλμ στο κοντέρ δεν είναι επίσης λογικό.
2. Ζήτα το βιβλίο σέρβις
Το βιβλίο service πρέπει να έχει συμπληρωμένα τα στοιχεία του αυτοκινήτου (πινακίδα, αριθμό πλαισίου), όπου ψάχνεις για σφραγίδες, εργασίες, χιλιόμετρα, αποδείξεις εργασιών (αν υπάρχουν).
3. Σύγκρινε
Δες τα χιλιόμετρα και τα χρονολογικά διαστήματα μεταξύ των service και εργασιών. Βγάζει νόημα ένα αυτοκίνητο να έχει το πρώτο service των 20.000 χλμ ενάμιση χρόνο μετά την αγορά, και το επόμενο των 40.000 χλμ 4-5 χρόνια μετά; Μάλλον όχι, εκτός και αν υπάρχει μία πολύ καλή δικαιολογία (πάντα υπάρχει μία) που να είναι όμως απόλυτα πιστευτή από τη μεριά σου! Μη διστάσεις να πάρεις τηλέφωνο την αντιπροσωπεία της οποίας τη σφραγίδα βλέπεις πάνω στο βιβλίο service. Ζήτα τους επιβεβαίωση για το τι είδους εργασίες έγιναν και στα πόσα χιλιόμετρα. Αν ακούσεις ότι “έπεσε κεραυνός και κατέστρεψε κάποια μόνο από τα αρχεία μας, όχι όλα…” οπότε δεν βρίσκουν το αυτοκίνητο, εκεί θα αρχίσεις να ανησυχείς (μας έχει τύχει επίσης… τίποτα δεν το βγάζουμε από το μυαλό μας).
Εδώ θέλει χρόνο από τη μεριά σου. Δες τις εργασίες που έχουν γίνει και τα αναλώσιμα που άλλαξαν, δες τα χιλιόμετρα στα οποία έγιναν οι εργασίες, και κάνε αντιπαραβολή με το επίσημο πρόγραμμα service της αντιπροσωπείας (υπάρχει στα εγχειρίδια του αυτοκινήτου, το βρίσκεις εύκολα και στο internet).
4. Μάθε κάθε πότε αλλάζει και τι
Κάποια γρήγορα πράγματα που μπορεί να σε βοηθήσουν να γλιτώσεις χρόνο είναι τα εξής:
– Μία αντλία (τρόμπα) νερού συνήθως δεν αλλάζεται πριν τις 100.000 χλμ. (κατά μέσο όρο), άρα δύσκολα μπορεί ένα αυτοκίνητο που έχει καινούργια/αλλαγμένη αντλία νερού να έχει και 50.000 χλμ. στο κοντέρ
– Το service χρονισμού του ιμάντα (για όποια αυτοκίνητα δεν έχουν καδένα) γίνεται από τις 80.000 χλμ. και άνω στα περισσότερα μοντέλα της αγοράς. Μην προσπαθούν να σας πείσουν ότι πραγματοποιήθηκε λόγω ακινησίας του αυτοκινήτου σε λιγότερα χιλιόμετρα. Δεν είναι όλα τα αυτοκίνητα της αγοράς ακινητοποιημένα στα γκαράζ.
5. Δες τα λάστιχα
Το πέλμα του ελαστικού δείχνει και τη φθορά του (όσο χρησιμοποιείται τόσο μειώνεται το βάθος των αυλακώσεων), 2.5-3 χιλιοστά αποτελούν συνήθως το όριο κάτω από το οποίο ένα ελαστικό χρειάζεται σύντομα αλλαγή, ενώ η νομοθεσία ορίζει τα 1.6 χιλιοστά ως κατώτατο επιτρεπόμενο όριο.