4 μέτρα για την αναβάθμιση της ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης

4 μέτρα για την αναβάθμιση της ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης

Τέσσερα μέτρα για την αναβάθμιση της επαγγελματικής συμπεριφοράς της Ελληνικής Αστυνομίας, τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει στον πολίτη και την αποφυγή αστυνομικής βίας ανακοίνωσε από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός όχι μόνο καταδίκασε απερίφραστα την ξυλοδαρμό πολίτη στη Νέα Σμύρνη, αλλά ζήτησε και συγγνώμη για όσα επεισόδια αστυνομικής βίας έχουν υπάρξει στο παρελθόν, τόσο επί διακυβέρνησης ΝΔ όσο και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι επιδιώκει «νέες πλατείες Αγανακτισμένων».

Ταυτόχρονα, εξήγγειλε τέσσερις πρωτοβουλίες για την ΕΛ.ΑΣ.:

  • Ατομικές κάμερες καταγραφής σε όλες τις δυνάμεις ΔΙΑΣ, ΜΑΤ και Αμεσης Δράσης.
  • Ενισχύονται τα ψυχοτεχνικά test για την κατάταξη αλλά και την παρακολούθηση της θητείας όσων υπηρετούν σε ειδικές μονάδες.
  • Ερχεται νομοσχέδιο για τη συνολική αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών.
  • Ο Συνήγορος του Πολίτη αποκτά βοηθό συνήγορο που θα συνδράμει αποκλειστικά σε θέματα αστυνομικής βίας.

Σε ανάρτησή του στα social media ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Μόνο όταν ο ένστολος σέβεται τον πολίτη μπορεί να κερδίσει το δικό του σεβασμό. Μόνο όταν η συμπεριφορά του είναι επαγγελματική μπορεί να γίνει αποτελεσματική. Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση. Οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Βρίσκομαι στη Βουλή όχι μόνο για να καταδικάσω από το βήμα του Κοινοβουλίου απερίφραστα τον άγριο ξυλοδαρμό ενός πολίτη, αλλά και για να παρουσιάσω όσα έχει κάνει η κυβέρνηση και όσα πρόκειται να κάνει για να περιορίσει ανάλογα περιστατικά αστυνομικής βίας στο μέλλον».