3δισ. για τους πρόσφυγες από την Κομισιόν στην Τουρκία- Μήνυμα για τους Έλληνες στρατιωτικούς

3δισ. για τους πρόσφυγες από την Κομισιόν στην Τουρκία- Μήνυμα για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε πράσινο φως για ένα δεύτερο οικονομικό πακέτο 3 δισ. ευρώ για να βοηθήσει την Τουρκία να φροντίσει στο έδαφός της τους Σύρους πρόσφυγες, όπως είχε υποσχεθεί πριν από δύο χρόνια στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό.

Καθώς τα 3 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου διατέθηκαν σε μερικές δεκάδες προγράμματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αρχίζει σήμερα να ενεργοποιεί τη δεύτερη δόση» με το ίδιο ποσό «για να διευκολύνει τους πρόσφυγες στην Τουρκία», αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Η εκταμίευση των χρημάτων είχε γίνει ζήτημα έντονης αντιπαράθερης μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας, με την Τουρκία να κατηγορεί την Ε.Ε., ειδικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, ότι παρακρατούσε πόρους για να ασκήσει πολιτική πίεση στις τουρκικές αρχές ως προς την έκταση και την ένταση των εκκαθαρίσεων φερόμενων ως πραξικοπηματιών από τον κρατικό μηχανισμό.

Μήνυμα Αβραμόπουλου στην Τουρκία

Την απόφαση ανακοίνωσε μέσω Twitter και ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, οτι η Ε.Ε. έχει εκπληρώσει στο έπακρο την δέσμευσή της.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Εβρο και εξακολουθούν να κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, ο κ. Αβραμόπουλος ευχήθηκε την γρήγορη επιστροφή τους, τονίζοντας ότι αυτό θα ήταν ένα «ισχυρό μήνυμα» προς την Ευρώπη, με την οποία η Τουρκία συνεργάζεται για να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις, όπως το προσφυγικό.

«Είναι ένα θέμα κοινής βούλησης και ως προς αυτό οι περιττές κλιμακώσεις πρέπει να αποφεύγονται. Η λήξη αυτών των εντάσεων θα έστελνε ισχυρό μήνυμα πως η Τουρκία και η Ευρώπη πιστεύουν σε αυτή τη σχέση και είναι δεσμευμένες σε αυτήν. Εύχομαι γρήγορα να επιστρέψουν οι δύο Έλληνες στρατιώτες που αυτή τη στιγμή είναι κρατούμενοι στην Τουρκία», ανέφερε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Συνεχίζοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι οι δύο στρατιώτες πέρασαν κατά λάθος στην τουρκική πλευρά, σε μια περιοχή που δεν είναι ξεκάθαρα τα σύνορα, διότι στην περιοχή του Έβρου τα σύνορα είναι φυσικά σύνορα, δεν υπάρχουν τείχη και φράχτες και γι’ αυτό παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και στο παρελθόν.

naftemporiki, ape-mpe