Ύστατο κάλεσμα του Ερντογάν πριν την κατάρρευση: Μετατρέψτε ευρώ και δολάριά σε τουρκικές λίρες

Ύστατο κάλεσμα του Ερντογάν πριν την κατάρρευση: Μετατρέψτε ευρώ και δολάριά σε τουρκικές λίρες

Σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την πτωτική πορεία της τουρκικής λίρας και την επικείμενη κατάρρευση της οικονομίας του κράτους του, ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να μετατρέψουν τα χρήματα που έχουν στα «σεντούκια» και είναι σε ευρώ και δολάρια, σε τουρκικές λίρες.

«Αδέρφια μου που έχετε δολάρια ή ευρώ κάτω από το μαξιλάρι σας, πηγαίνετε να μετατρέψετε τα χρήματά σας σε λίρες», δήλωσε ο Ερντογάν σε προεκλογική συγκέντρωσηπου πραγματοποίησε στο Ερζερούμ της ανατολικής Τουρκίας ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών της 24ης Ιουνίου.

Τον τελευταίο μήνα η Τουρκία βιώνει κρίση του νομίσματός της αφότου ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα έχει μεγαλύτερη αρμοδιότητα στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής, αν επανεκλεγεί τον επόμενο μήνα με αποτέλεσμα οι αγορές να μην το βλέπουν θετικά και να γυρνούν την πλάτη στη τουρκική λίρα. Έτσι κάθε μέρα που περνά το νόμισμα της Τουρκιάς να υποτιμάτε και να έχει φτάσει συνολικά στο -20% της αξίας του.

Ο ίδιος είχε αντιταχθεί επανειλημμένα σε κάθε κίνηση για αύξηση των επιτοκίων, αποκαλώντας αυτά ως «τη μητέρα όλων των δεινών», παρότι επενδυτές και οικονομολόγοι υποστήριζαν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η πτώση.

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν δεσμεύθηκε να ακολουθήσει τις διεθνείς αρχές για τη νομισματική πολιτική και την Τετάρτη η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε τα βασικά επιτόκιά της κατά 300 μονάδες βάσης (3 ποσοστιαίες μονάδες) στο 16,5% σε μία έκτακτη συνεδρίαση, μετά από τρεις εβδομάδες μίας σε μεγάλο βαθμό αυτοπροκληθείσας αναταραχής.