
Όταν το 90 ερευνούσε το RNA την χλεύαζαν! Αυτή είναι η ερευνήτρια που θεμελίωσε το εμβόλιο του κορωνοϊού!
Τη δεκαετία του ’90, η βιοχημικός Καταλίν Κάρικο ασχολήθηκε σχεδόν εμμονικά με την μελέτη του αγγελιαφόρου RNA.
Η ουγγρικής καταγωγής επιστήμονας πίστευε πως η έρευνά της θα συμβάλει στην καταπολέμηση ασθενειών.
Όμως η πρωτοποριακή έρευνα της Κάρικο αποτέλεσε τη βάση για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna για τον κορονοϊό.
«Είναι απίστευτο… Όλη η προσοχή που έχει τώρα, ενώ για το μεγαλύτερο κομμάτι της δεκαετίας του ’90 προσπαθούσα να πείσω τον κόσμο ότι ίσως η έρευνα για το mRNA είναι καλή…», θυμάται.
Εκείνη την εποχή η Κάρικο δεν ήταν Αμερικανίδα πολίτης και έπρεπε να έχει δουλειά για να ανανεώσει τη βίζα της. Αποφάσισε να συνεχίσει ως χαμηλόβαθμη ερευνήτρια με πενιχρές αποδοχές.
«Είναι σημαντικό η επιστήμη να επιχορηγείται σε πολλά επίπεδα, διότι δεν ξέρεις ποτέ τι θα προκύψει. Όταν καταθέσαμε την πατέντα, δεν τη θέλαμε καν, αλλά μας είπαν ότι αν δεν την υποβάλουμε κανείς δεν θα αναπτύξει την έρευνα», λέει.
Η Καταλίν Κάρικο έκανε δύο σημαντικές ανακαλύψεις. Το 2005, από κοινού με τον βασικό συνεργάτη της Ντρου Γουάισμαν έλυσε ένα σφάλμα με το συνθετικό mRNA. Και το 2015 βρήκαν τον τρόπο να το συνδέσουν με το σωστό τμήμα των κυττάρων.
«Το σκέφτεσαι διεξοδικά, και στο τέλος πρέπει να δεις τι μπορείς να κάνεις, για να μην σπαταλάς τη ζωή σου. Δεν ασχολείσαι πια με το αν είσαι αρεστός στους άλλους», σχολιάζει η 65χρονη ερευνήτρια.
Οι ανακαλύψεις της αποτέλεσαν το κλειδί στην ανάπτυξη του εμβολίου της Pfizer και του Γερμανού εταίρου της BioNTech, όπου η Καταλίν Κάρικο είναι τώρα αντιπρόεδρος, αλλά και του εμβολίου της Moderna.
Και τα δύο σκευάσματα δίνουν στα ανθρώπινα κύτταρα την εντολή να συνθέσουν μια επιφανειακή πρωτεΐνη του κορονοϊού, που ομοιάζει με λοίμωξη και εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα για τον πραγματικό ιό.
ΠΗΓΗ: EURONEWS.COM