Όπισθοχωρεί το Υπ. Παιδείας για τα ΕΠΑΛ- Από το 2019 οι αλλαγές στις πανελλαδικές

Όπισθοχωρεί το Υπ. Παιδείας για τα ΕΠΑΛ- Από το 2019 οι αλλαγές στις πανελλαδικές

Υπαναχώρησε το υπουργείο Παιδείας ως προς το χρόνο πρώτης εφαρμογής των αλλαγών που είχε αποφασίσει στις αλλαγές στους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις αποφοίτων ΕΠΑΛ για τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, τις στρατιωτικές σχολές κ.λπ. Μετά τις αντιδράσεις που προεκλήθησαν, οι αλλαγές θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά από τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2019, και όχι από φέτος.

Ειδικότερα, ορίστηκαν διαφορετικά οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων για τις σχολές που ανήκουν σε κοινή ομάδα (σχολές δηλαδή στις οποίες έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ από όλους τους τομείς) από συντελεστές που ισχύουν για τις σχολές που έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι του κάθε τομέα χωριστά. «Αυτό είναι αναγκαίο να γίνει, εξ αιτίας του γεγονότος ότι στην κοινή ομάδα σχολών όλοι οι απόφοιτοι διεκδικούν από κοινού τα ίδια τμήματα. Έτσι οι συντελεστές βαρύτητας των 2 κοινών μαθημάτων θα έχουν αυξημένη βαρύτητα σε σχέση με τα 2 μαθήματα ειδικότητας που είναι διαφορετικά για κάθε τομέα» λέει το υπουργείο.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο διευκρινίζοντας τις αλλαγές αναφέρει:

– Για τις σχολές στις οποίες έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι του κάθε τομέα ξεχωριστά, οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων θα είναι για τα Μαθηματικά και την Ελληνική Γλώσσα συντελεστής 1,5  και για τα δύο μαθήματα ειδικότητας συντελεστής 3,5.

– Για τις σχολές της κοινής ομάδας, όπου έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι όλων των τομέων των ΕΠΑΛ, οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων θα είναι για τα Μαθηματικά και την Ελληνική Γλώσσα συντελεστής 3,5  και για τα δύο μαθήματα ειδικότητας συντελεστής 1,5.

«Το Υπουργείο Παιδείας  αντιλαμβανόμενο ότι η αλλαγή αυτή των συντελεστών μαθημάτων της κοινής ομάδας σχολών, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς δημιουργεί προβλήματα στην προετοιμασία των μαθητών, ανακοινώνει ότι η αλλαγή αυτή θα ισχύσει από την επόμενη σχολική χρονιά 2018-19. Για το λόγο αυτό θα προωθηθεί τις επόμενες ημέρες σχετική τροποποίηση της ΚΥΑ» καταλήγει το υπουργείο Παιδείας.