Όλη η Ιταλία μια «κόκκινη ζώνη»: Τι προβλέπει το νέο lockdown

Όλη η Ιταλία μια «κόκκινη ζώνη»: Τι προβλέπει το νέο lockdown

Υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα μπαίνει η χώρα από τις 24 Δεκεμβρίου έως και τις 6 Ιανουαρίου με εξαίρεση τέσσερις ημέρες όπου θα ισχύσουν πιο χαλαροί περιορισμοί.

Όπως ανέφερε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, όλη η χώρα θα θεωρείται ως «κόκκινη ζώνη» εκτός από τις 28, 29, 30 Δεκεμβρίου και 4 Ιανουαρίου όπου θα υπάρξει μια μικρή χαλάρωση και η χώρα θα είναι στο «πορτοκαλί».

Το lockdown σημαίνει μεταξύ άλλων: κλειστά μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα και οι γιορτινοί καλεσμένοι μπορεί να είναι έως δυο, εκτός των ανηλίκων έως 14 ετών.

Στις τέσσερις ημέρες που εξαιρούνται, τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν και οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται χωρίς περιορισμούς, εντός του δήμου που διαμένουν.   Επιτρέπεται η έξοδος από τον τόπο διαμονής, μόνον αν πρόκειται για δήμο με λιγότερους από 5.000 κατοίκους και αν ο τελικός προορισμός δεν απέχει πάνω από 30 χιλιόμετρα. Θα συνεχίσει να ισχύει, τέλος, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη σε όλη την Ευρώπη. Ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί παντού, τον κάμπτουμε αλλά δεν τον εξαφανίζουμε», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε, προσθέτοντας ότι «τα μέτρα αυτά, στοχεύουν στο να αποτρέψουν τυχόν έκρηξη των μολύνσεων κατά την περίοδο των γιορτών».

«Κατανοούμε τις οικονομικές δυσκολίες μεγάλου αριθμού πολιτών και αποφασίσαμε ότι θα καταβληθούν περίπου 645 εκατομμύρια ευρώ, ως αποζημίωση, στους ιδιοκτήτες των εστιατορίων και καφέ μπαρ», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Η 27η Δεκεμβρίου θα είναι η πρώτη ημέρα χορήγησης του εμβολίου στην χώρα μας, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε τους πρώτους μήνες του 2021 για τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών. Θα εξηγήσουμε ότι το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές, αλλά επαναλαμβάνουμε ότι η όλη αυτή διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε εθελοντική, και όχι σε υποχρεωτική βάση», ολοκλήρωσε ο Τζουζέπε Κόντε.