ΩΡΑ 01.00: Τι είπε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ στη μαραθώνια κατάθεση του (Video)

ΩΡΑ 01.00: Τι είπε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ στη μαραθώνια κατάθεση του (Video)

Αντιμέτωπος με «καταιγισμό» ερωτημάτων από τους Αμερικανούς νομοθέτες βρέθηκε ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, που καταθέτει την Τρίτη και την Τετάρτη στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου για το σκάνδαλο Cambridge Analytica.

Μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) το πρώτο μέρος της κατάθεσης του Zάκερμπεργκ δεν είχε ολοκληρωθεί, με τον δισεκατομμυριούχο να συνεχίζει να δίνει εξηγήσεις για την ασφάλεια στο κοινωνικό δίκτυο, τη συνεργασία με την Cambridge Analytica αλλά και τις έρευνες που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα.

Εμφανώς αγχωμένος και χλωμός, ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ -που επέλεξε να φορέσει ένα μαύρο κουστούμι και όχι τα κοντομάνικα μπλουζάκια που συμπαθεί ιδιαιτέρως- ξεκίνησε με μια προσωπική απολογία του.

«Είναι δικό μου λάθος». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Ζάκερμπεργκ, ο οποίος αναμένεται σήμερα να απαντήσει στα ερωτήματα των αρμόδιων επιτροπών.

«Εγώ ξεκίνησα το Facebook, εγώ το διοικώ και εγώ είμαι υπεύθυνος για όλα όσα συμβαίνουν» τόνισε ο ίδιος, και παραδέχτηκε ότι το κοινωνικό δίκτυο δεν κατάφερε να προστατεύσει τους χρήστες και τα προσωπικά τους δεδομένα.

«Είναι πλέον εμφανές ότι δεν κάναμε αρκετά για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο τα εργαλεία αυτά να χρησιμοποιούνται και για κακούς σκοπούς» είπε ο Ζάκερμπεργκ, και συνέχισε: «Αυτό το σχόλιο αφορά στα fake news, στις ξένες παρεμβολές στις αμερικανικές εκλογές, στα λόγια μίσους αλλά και για στα προσωπικά δεδομένα».

Facebook CEO testifies before Senate

Facebook CEO Mark Zuckerberg is testifying before Congress for the first time as lawmakers seek information about a data-sharing scandal that affected tens of millions of users

Gepostet von CNN am Dienstag, 10. April 2018

Σε αντίστοιχες, άλλωστε, δηλώσεις είχε προχωρήσει και τις περασμένες ημέρες.

Ανησυχία για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών

Ο ένας μετά τον άλλο, οι Αμερικανοί νομοθέτες εξέφραζαν την ανησυχία τους για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Μεταξύ αυτών και ο Δημοκρατικός Μπιλ Νέλσον, που τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα μπω κατευθείαν στο “ψητό”. Εάν εσύ και τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα δεν αναλάβετε τις ευθύνες σας, τότε κανένας από εμάς δεν θα έχει ιδιωτική ζωή. Εάν το Facebook και τα άλλα κοινωνικά δίκτυα δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φτιάξουν τις “εισβολές” στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, τότε θα πρέπει να το κάνουμε εμείς. Εμείς, το Κογκρέσο».

Με τη σειρά του, ο Ρεπουμπλικανός John Thune, είπε ότι το επιχειρησιακό μοντέλο του Facebook προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες με αντάλλαγμα τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. «Για να συνεχίσει να υπάρχει αυτό το μοντέλο, θα πρέπει και οι δύο πλευρές να γνωρίζουν τι συμβαίνει» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Δεν είμαι πεπεισμένος ότι οι χρήστες του Facebook έχουν στη διάθεσή τους όλες τις πληροφορίες που πρέπει για να μπορούν να λάβουν αυτές τις αποφάσεις».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι για πολλούς ο Ζάκερμπεργκ μπορεί να αποτελεί την προσωποποίηση του «αμερικανικού ονείρου» αλλά θα μπορούσε να μετατραπεί σε «εφιάλτη ασφαλείας για εκατομμύρια χρήστες που χρησιμοποιούν το Facebook».

Τι υποσχέθηκε ο Ζάκερμπεργκ

Την ώρα που απαντούσε στα ερωτήματα των νομοθετών, ο νεαρός δισεκατομμυριούχος είπε ότι η εταιρεία του έχει ξεκινήσει μεγάλη έρευνα σε όλες τις δεκάδες χιλιάδες εφαρμογές που έχουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

«Εάν εντοπιστεί ότι κάνουν κάτι απρεπές, τότε θα τις αποπέμψουμε από το Facebook» τόνισε ο ίδιος, παραδεχόμενος, παράλληλα, ότι το κοινωνικό δίκτυο δεν έπρεπε να εμπιστευτεί την Cambridge Analytica πως θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

«Κοιτώντας προς τα πίσω, αυτό ήταν λάθος. Δεν έπρεπε να τους πιστέψουμε. Θεωρήσαμε το ζήτημα λήξαν» είπε ο ίδιος.

Έσπευσε δε, να συμπληρώσει ότι αυτό που μετανιώνει περισσότερο είναι ότι το Facebook δεν κατάφερε να εντοπίσει εγκαίρως τον «ρωσικό δάκτυλο» στις αμερικανικές εκλογές.

Υπερασπιζόμενος, όμως, το κοινωνικό δίκτυο, είπε ότι το Facebook είναι πλέον πιο αποτελεσματικό στην αφαίρεση «δεκάδων χιλιάδων λογαριασμών» που δημιουργήθηκαν με σκοπό να προκαλέσουν αναταράξεις στις εκλογικές διαδικασίες άλλων χωρών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ και η ομάδα του προετοιμάζονταν πυρετωδώς την περασμένη εβδομάδα για την κατάθεση αυτή και κλεισμένοι μέσα στην αίθουσα συσκέψεων συζητούσαν κάθε πιθανή ερώτηση και την απάντησή της.

«Είναι αγχωμένος αλλά και αισιόδοξος. Είναι έξυπνος» δήλωσε πηγή κοντά στο περιβάλλον του δισεκατομμυριούχου, μιλώντας στο CNNi.

«Ψήφος εμπιστοσύνης» από τη Wall Street

Σημαντικά ενισχύθηκε η μετοχή του Facebook, που έκλεισε σήμερα με 4,5% άνοδο, την ώρα που ο ιδρυτής της εταιρείας Μάρκ Ζάκερμπεργκ κατέθετε ακόμη στο Κογκρέσο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου της μετοχής από τον Απρίλιο του 2016.

Η μετοχή του κοινωνικού δικτύου είχε ανέβει κατά 2% πριν ακόμη ξεκινήσει η κατάθεση του Ζάκερμπεργκ.

Και συνέχισε να ανεβαίνει ενώ ο ιδρυτής του Facebook απαντούσε στα ερωτήματα των νομοθετών.

Άνοδο σημείωσαν και οι μετοχές άλλων τεχνολογικών εταιρειών, όπως το YouTube, το Snapchat και το Twitter.

Περίπου μια ώρα πριν ξεκινήσει η κατάθεσή του, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ανάρτησε στο προφίλ του στο Facebook μια φωτογραφία από το Κογκρέσο, συνοδεύοντάς τη με ένα «μήνυμα» προς τους χρήστες.

«Σε μια ώρα θα καταθέσω ενώπιον της επιτροπής για το πώς στο Facebook πρέπει να αποκτήσουμε μια ευρύτερη αντίληψη των ευθυνών μας – όχι μόνο να κατασκευάζουμε εργαλεία αλλά για να διασφαλίζουμε ότι αυτά χρησιμοποιούνται για καλό σκοπό» έγραψε ο ίδιος, και συνέχισε: «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να κάνω το Facebook ένα μέρος όπου όλοι μπορούν να έρθουν κοντά στους ανθρώπους που αγαπούν και να διασφαλίσω ότι θα αποτελεί μια θετική δύναμη στον κόσμο».

CNN.GR