Ψηφίσματα από ΕΜΣ, ΒΕΘ και ΠΟΠΣ για τη χρήση του όρου «Μακεδονία»

Ψηφίσματα από ΕΜΣ, ΒΕΘ και ΠΟΠΣ για τη χρήση του όρου «Μακεδονία»

Ψηφίσματα για το ζήτημα της ονοματοδοσίας της ΠΓΔΜ εξέδωσαν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο χρήσης του ονόματος “Μακεδονία” από το γειτονικό κράτος.

Μεταξύ άλλων, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών τονίζει ότι η όποια παραχώρηση θα είναι «μεγίστη ιστορική απάτη σε βάρος της Ελλάδος με συνακόλουθη τη συνέχιση του σκοπιανού αλυτρωτισμού», καλεί την ελληνική πολιτεία «να πράξει το ιστορικό και πατριωτικό της καθήκον», ενώ δεν αναφέρει το παραμικρό για το συλλαλητήριο που διοργανώνεται την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Ούτε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, δεν αναφέρει αν τάσσεται υπέρ ή κατά του συλλαλητηρίου της Κυριακής, ενώ υπογραμμίζει ότι «η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική και είναι αδιαπραγμάτευτη».

Αντίθετα, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, καλεί τα μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων μελών της «να δώσουν δυναμικά το παρόν σε όσες κινητοποιήσεις λάβουν χώρα», ενώ καταγγέλλει ότι η «κατασκευή του ψευδεπίγραφου “μακεδονικού” έθνους αποτελεί προϊόν κυρίαρχης κρατικής ιδεολογίας που υποθάλπει τον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό και υπαγορεύεται από τον ξένο ιμπεριαλισμό και τα συμφέροντα των υπερεθνικών ελίτ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών:

«Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών υπερασπίζεται, από την ίδρυσή της το 1939, με επιστημονικά επιχειρήματα και την αδέκαστη Ιστορία, την Μακεδονία.

Ως επιστημονικό Ίδρυμα, με τα ικανά στελέχη της και την στήριξη των εταίρων της, προσέφερε και προσφέρει, πολλές φορές αφανώς, πολύτιμη βοήθεια στην Ελληνική Πολιτεία στην αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων. Αυτονόητα δεν ασκεί εξωτερική πολιτική. Οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την ψευδωνυμία του γειτονικού κράτους ανησυχούν και προκαλούν την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών να λάβει θέση.

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ασφαλώς και τάσσεται υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας με τις όμορες χώρες. Τούτο το έχει δείξει εμπράκτως, έχοντας ενεργά συμβάλει στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών παρακολουθεί με απόλυτη ικανοποίηση τα ψηφίσματα της Εκκλησίας της Ελλάδος, των τοπικών Αυτοδιοικήσεων της χώρας, των Ομογενειακών Οργανώσεων και άλλων κοινωνικών συσσωματώσεων υπέρ της Μακεδονίας. Παρακολουθεί μάλιστα με αισθήματα συγκίνησης την εκφρασμένη παντοιοτρόπως βούληση συμπάντων των Μακεδόνων να μη δεχτούν τον σφετερισμό από την γείτονα της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Μακεδονίας, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ελληνικής Ιστορίας. Γιατί η Μακεδονία ομιλεί με τα μνημεία της, τον βαρύτιμο αρχαιολογικό πλούτο της, τις θυσίες των Μακεδόνων και όλων των Ελλήνων, ότι είναι Ελληνική. Γιατί η Μακεδονία είναι η ψυχή του Ελληνισμού.

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών με το παρόν ψήφισμα εκφράζει την βαθύτατη ανησυχία της για την φημολογούμενη ονοματοδοσία του γειτονικού κράτους, που θα περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγό του. Ενδεχόμενη ελληνική υποχώρηση θα ενισχύσει πάραυτα τον συνεχιζόμενο αλυτρωτισμό του κράτους, που διδάσκεται εμφαντικά στα σχολεία του και διαχέεται στην κοινωνία του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, εν όψει της διαπραγμάτευσης,

ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ

παντελώς την άμεση ή έμμεση χρήση του ονόματος της Μακεδονίας και οποιουδήποτε παραγώγου της. Θεωρεί απαραίτητη την απάλειψη όλων των αλυτρωτικών στοιχείων, την διαρρύθμιση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος της γείτονος χώρας, με όλες τις επεκτατικές στις ελληνικές περιοχές βλέψεις και την απάλειψη των ίδιων αλυτρωτικών στοιχείων από τα σχολικά βιβλία.

Θεωρούμε, επίσης, ότι μέγιστο πρόβλημα για την Ορθόδοξη Εκκλησία δημιουργεί η υφιστάμενη Σχισματική «Μακεδονική» Εκκλησία, η οποία δεν αναγνωρίζεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις λοιπές Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Ως εκ τούτου, η όποια παραχώρηση θα είναι μεγίστη ιστορική απάτη σε βάρος της Ελλάδος με συνακόλουθη τη συνέχιση του σκοπιανού αλυτρωτισμού.
Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, με το παρόν ψήφισμα, καλεί την Ελληνική Πολιτεία να πράξει το ιστορικό και πατριωτικό της καθήκον υπερασπιζόμενη την ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο»

Ανακοίνωση ΒΕΘ:

«Η εκχώρηση του ονόματος Μακεδονία στα Σκόπια, με βεβιασμένες, μάλιστα, κινήσεις προκειμένου να κλείσει όπως – όπως ένα ζήτημα που παραμένει άλυτο για δεκαετίες, είναι πέρα από τη λογική. 

Το σκοπιανό ζήτημα, που απηχεί στις ψυχές των Ελλήνων, απαιτεί ευαισθησία από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία, σημειωτέον, έχει υποχρέωση να πετύχει την μεγαλύτερη εθνική συνεννόηση και συναίνεση.

Το ζήτημα απαιτεί ουσιαστικές λύσεις, κατά συνέπεια σοβαρούς χειρισμούς. Δεν χρειάζονται κόκκινες γραμμές που καταπατώνται όταν εξυπηρετεί, ούτε μεγαλοστομίες για λύσεις που έρχονται μέσα στο επόμενους μήνες. Ο δρόμος μέχρι να φτάσουμε σε μία βιώσιμη λύση έχει αγκάθια. Πέραν του ονόματος θα πρέπει να συζητηθούν όλες οι ευαίσθητες, παράπλευρες πτυχές του ζητήματος, όπως η παραχάραξη της ιστορίας, η χρήση των συμβόλων, η αλυτρωτική προπαγάνδα των Σκοπίων κ.α.

Τα εθνικά θέματα συνιστούν μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Απαιτούν υπευθυνότητα και όχι σπασμωδικές κινήσεις και επιλογές από την πλευρά των κυβερνώντων που θα «συντροφεύουν» όμως και τους μελλοντικούς Έλληνες πολίτες».

Ανακοίνωση Π.Ο.Π.Σ.:

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, στο πλαίσιο του ρόλου της και βάσει των αρμοδιοτήτων της, παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας του κρατιδίου της Π.Γ.Δ.Μ.

Για άλλη μια φορά, η Ελλάδα καλείται να υπερασπιστεί την ιστορική αλήθεια, κόντρα σε όσους επιχειρούν να παραχαράξουν την Ιστορία. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και απαιτούν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και εθνική ενότητα. Ως Π.Ο.Π.Σ., διαρκώς αποδεικνύουμε στην πράξη το κεντρικό μας σύνθημα: Όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα και καλύτερα.

Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας για την διοργάνωση του συλλαλητηρίου για την Μακεδονία και δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας σε αυτήν την προσπάθεια. Άλλωστε, είναι γνωστοί οι δεσμοί που μας ενώνουν με την συγκεκριμένη Ομοσπονδία, στην διαχρονική, κοινή προσπάθεια για διεκδίκηση των εθνικών δικαίων.

Καλούμε όλα τα σωματεία-μέλη της Π.Ο.Π.Σ. και όλους τους Πόντιους συμπατριώτες μας να δώσουν το βροντερό “παρών” τους, την ερχόμενη Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 2μ.μ., στον Λευκό Πύργο.

Για να ενισχύσουμε την διαπραγματευτική δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς ακρότητες, χωρίς σκοπιμότητες. Για να επαναλάβουμε την αδιαπραγμάτευτη ιστορική αλήθεια, ότι “Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική”».