Ψηφίζουν οι Τούρκοι σε κλίμα πόλωσης και διχασμού – Άνοιξαν οι κάλπες

Ψηφίζουν οι Τούρκοι σε κλίμα πόλωσης και διχασμού – Άνοιξαν οι κάλπες

Στις 8 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες στα περίπου 80000 εκλογικά τμήμα της Τουρκίας σε κλίμα έντονης πόλωσης με τον λαό να εμφανίζεται, περισσότερο από ποτέ διχασμένος. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα, για πρώτη φορά την ίδια ώρα σε όλη τη χώρα, όπως αποφάσισε το ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Για τη θέση του προέδρου ο Ταγίπ Ερντογάν φαντάζει το φαβορί, με εκλογή είτε στον πρώτο είτε στον δεύτερο γύρο, πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η απόφαση του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ενδέχεται να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ, μιας και οδήγησε σε συμμαχία της αντιπολίτευσης εναντίον του.

Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν περίπου 59 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε άλλα 3 εκατομμύρια ψηφοφόρους του εξωτερικού από τους οποίους έχουν ήδη ψηφίσει σχεδόν 1,5 εκατομμύρια σε κάλπες που στήθηκαν σε 123 αντιπροσωπείες της Τουρκίας σε 60 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι κάλπες αυτές έκλεισαν και έχουν μεταφερθεί σφραγισμένες στην Άγκυρα όπου περιμένουν έως στις 5 το απόγευμα της Κυριακής που θα ξεκινήσει η καταμέτρηση. Ας σημειωθεί ότι οι Τούρκοι πολίτες ψηφίζουν σε δύο ψηφοδέλτια. Ένα για τον πρόεδρο και ένα για την Βουλή.

Οι τελευταίες μετρήσεις κατέγραψαν ως πρώτο με διαφορά το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό ενώ σε πτώση φαινόταν το νεοϊδρυθέν “Καλό κόμμα” της Μεράλ Ακσενέρ. Δεν κατεγράφη όμως με σαφήνεια αν ο Ταγίπ Ερντογάν θα καταφέρει στον πρώτο γύρο να εξασφαλίσει το 50% των ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου αφού οι περισσότερες δημοσκοπήσεις αποτύπωναν τάσεις γύρω στο 50% που ήταν εντός του πλαισίου του στατιστικού λάθους το οποίο κυμαίνεται από 1,7% έως 3,5 ανάλογα με το δείγμα της κάθε έρευνας.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτάχυνε τις εκλογές που αρχικά ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν το Νοέμβριο του 2019 με το επιχείρημα ότι αν κερδίσει και αποκτήσει τις υπερεξουσίες που προβλέπονται για τον πρόεδρο της χώρας μετά τις αλλαγές στο Σύνταγμα που υπερψηφίστηκαν το 2017 θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ακόμα καλύτερα τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας.

Αυτό που δεν υπολόγιζε ωστόσο ο Ερντογάν ήταν η παρουσία του βασικού του αντιπάλου Μουχαρέμ Ιντζέ, του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) η παρουσία του οποίου στις προεκλογικές συγκεντρώσεις ομογενοποίησε την εδώ και καιρό διχασμένη αντιπολίτευση.

Βασικό επιχείρημα του Ιντζέ, όπως διεφάνη και στην τελευταία του ομιλία στην Κωνσταντινούπολη, είναι ότι θα προχωρήσει στην αποκατάσταση των ελευθεριών των Τούρκων πολιτών που έχουν περιοριστεί εδώ και δύο χρόνια, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν, ο οποίος επιμένει ότι τα αυστηρά αυτά μέτρα είναι απαραίτητα για την εθνική ασφάλεια της χώρας, είπε στους οπαδούς του ότι αν επανεκλεγεί θα προχωρήσει σε περισσότερα μεγάλα έργα που έκαναν την Τουρκία μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.