Ψαροκάικα για απόσυρση – Πρόγραμμα για τη μείωση της υπεραλίευσης

Ψαροκάικα για απόσυρση – Πρόγραμμα για τη μείωση της υπεραλίευσης

Ο κ. Παναγιώτης είναι ψαράς από παιδί. Με τη βάρκα του την «Κατερίνα» έχει οργώσει τις ελληνικές θάλασσες.

Τα τελευταία χρόνια όμως τα δίχτυα του ήταν πολύ συχνά άδεια.

Λέει ότι οι ψαριές έχουν μειωθεί κατά 50% λόγω της υπεραλίευσης, της απουσίας κανονισμών και της μόλυνσης.

Για το λόγο αυτό πήρε την απόφαση να ενταχθεί στο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που χορηγεί αποζημιώσεις για απόσυρση αλιευτικών σκαφών.

«Κάνω τη δουλειά αυτή εδώ και 67 χρόνια. Έχω ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και τώρα έχω φτάσει στα όρια μου», λέει ο κ. Παναγιώτης και προσθέτει: «Αισθάνομαι λύπη, δεν ήθελα να τελειώσω έτσι».

Για να μπορέσουν να λάβουν τα ποσά της επιδότησης πρέπει να καταστρέψουν τις μηχανότρατες τους.

Ο κ. Παναγιώτης παρακολούθησε την καταστροφή της βάρκας του συγκινημένος. Άλλωστε, εγκατέλειψε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του. Ως αντάλλαγμα θα λάβει 80.000 ευρώ.

Τα τελευταία 20 χρόνια έχει αποσυρθεί μεγάλο μέρος των αλιευτικών σκαφών έναντι κοινοτικών αποζημιώσεων με στόχο τη μείωση του στόλου για την προστασία των θαλασσών από την υπεραλίευση.

Συναισθήματα συγκίνησης κατακλύζουν και τον κ. Στέλιο που ήταν τρίτης γενιάς ψαράς και ήθελε ο γιος του να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση.

Για την καταστροφή της δικής του βάρκας θα λάβει 100.000 ευρώ.

«Η θάλασσα είναι όλη η ζωή μου», λέει ο 48χρονος κ. Στέλιος. «Το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να ξεκουραστώ για έναν μήνα γιατί εδώ και τριάντα χρόνια ξυπνάω στις 4. Μετά από αυτό θα δούμε. Πάντως, θα είναι κάτι που θα έχει σχέση με τη θάλασσα προσθέτει».

Οι αποζημιώσεις μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων για την απόσυρση του αλιευτικού στόλου ξεκινούν από 6000 και φτάνουν τα 260. 000 ευρώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της βάρκας.

euronews