Χριστοδουλοπούλου κατά πάντων για την πώληση βλημάτων στη Σ. Αραβία- Οι διάλογοι

Χριστοδουλοπούλου κατά πάντων για την πώληση βλημάτων στη Σ. Αραβία- Οι διάλογοι

Νέες διαστάσεις στην ασπίδα πολιτικής προστασίας του κ. Π. Καμμένου, και της συγκυβέρνησης όσον αφορά ειδικά το ζήτημα της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, προσέδωσε σήμερα, εντός Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ, με επιλογές και χειρισμούς οι οποίοι στο πλαίσιο της λειτουργίας της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας χαρακτηρίστηκαν ως και «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

Στη συνεδρίαση που εκ νέου συζητήθηκε η γνωστή πρόταση της αντιπολίτευσης για κλήση υπουργών (Π. Καμμένου, Δ. Βίτσα, Ν. Κοτζιά) και εμπλεκόμενων προσώπων – μεταξύ αυτών στρατιωτικούς και τον φερόμενο ως εκπρόσωπο της Σ. Αραβίας Β. Παπαδόπουλο, η πρόεδρος της Επιτροπής Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, με την υποστήριξη μόνο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, επέβαλαν την δική τους άποψη και μάλιστα με τρόπο εξαιρετικά «θολό» ως προς την υλοποίησή της: κλήση μόνο του κ. Π. Καμμένου μετά από μια εξαιρετικά αμφισβητούμενη ψηφοφορία, αλλά ε χρόνο που θα κριθεί σε επόμενη συνεδρίαση.

Όπως ήταν φυσικό, η στάση αυτή της πλειοψηφίας όχι μόνο πυροδότησε εκρήξεις και σφοδρές λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά και την αποχώρηση εν μέσω εντόνων διαμαρτυριών της ΝΔ, της ΔΗΣΥ, και του Ποταμιού, με το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή να εκφράζουν άλλες απόψεις. Ενδεικτικό του «χάους» που επικράτησε ήταν ότι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που είχε δηλώσει ότι διαφωνεί με την κλήση ακόμα και του κ. Καμμένου να ψηφίσει την πρόταση για κλήση του υπουργού Άμυνας, και τον βουλευτή των ΑΝΕΛ (Γ.Λαζαρίδη) να μη συμμετέχει στην ψηφοφορία δίνοντας την αίσθηση ότι αιφνιδιάστηκε με τις εξελίξεις που αφορούν το πρόσωπο του αρχηγού του.

Το μείζον πρόβλημα προκλήθηκε από την επιλογή της κυρίας Χριστοδουλοπούλου, κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής, να «τεμαχίσει» το αίτημα της αντιπολίτευσης, κάνοντας δεκτό μόνο ένα μέρος του (ως προς την κλήση του συγκυβερνήτη). Εκ του Κανονισμού δεν δίδεται τέτοια δυνατότητα: Υπάρχει άρθρο που αναφέρει ρητώς πως εάν τα 2/5 των μελών μιας Επιτροπής ζητήσει την κλήση προς ακρόαση προσώπων –πολιτικών ή οποιουδήποτε άλλου-, είναι υποχρεωτικό να γίνει αποδεκτό. Πρόκειται για άρθρο το οποίο διασφαλίζει το δικαίωμα της εκάστοτε μειοψηφίας να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου που από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν δηλαδή είχε πρωτοκατατεθεί το αίτημα της ΝΔ, με διάφορες αιτιολογίες πέτυχε την αναβολή της λήψης οποιασδήποτε απόφασης, σήμερα επικαλέστηκε το επιχείρημα πως η κλήση όλων των προτεινομένων θα μετέτρεπε την Επιτροπή Θεσμών σε «εξεταστική». Και κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπει. Παράλληλα, στις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για παραβίαση του επίμαχου προαναφερθέντος άρθρου του Κανονισμού, απλά τόνισε ότι η πλειοψηφία δεν μπορεί να σιωπά.

Ψηφοφορία

Επόμενη κίνησή της ήταν να δηλώσει εξ αρχής ότι «ο κ. Καμμένος θα έρθει», και ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν μπορεί να κληθεί  επειδή είναι εκπρόσωπος άλλης χώρας. Στο τέλος έθεσε σε ψηφοφορία μια πρόταση που σε κανένα σημείο δεν διατυπώθηκε ξεκάθαρα. Φαινόταν να αφορά τον αποκλεισμό του κ. Παπαδόπουλου μόνο, ενώ υπάρχουν και άλλα προτεινόμενα πρόσωπα. Το μόνο που είπε ευθέως είναι πως η ψηφοφορία δεν θα αφορούσε τον κ. Καμμένο διότι η κλήση του είναι «αυτονόητη». Και μόνο το γεγονός ότι προκλήθηκε εκ μέρους της ψηφοφορία επί αιτήματος της αντιπολίτευσης που εκ του Κανονισμού δεν μπορεί να μπει σε τέτοια διαδικασία, είχε ήδη προκαλέσει την αποχώρηση των περισσοτέρων από τη συνεδρίαση. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Μ. Γεωργιάδης που με καθυστέρηση προσήλθε για να δηλώσει «παρών». Ο «αιφνιδιασθείς» κ. Λαζαρίδης, επίσης δεν συμμετείχε.

Ως να μην έφθαναν αυτά, η πρόεδρος της επιτροπής δήλωσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί, στην επόμενη συνεδρίαση, ο χρόνος που θα κληθεί ο υπουργός εθνικής Άμυνας, αναφέροντας τις τουρκικές εκλογές (του προσεχούς Ιουνίου) ως κρίσιμη παράμετρο που πρέπει να συνυπολογιστεί. Άφησε έτσι να εννοηθεί ότι ακόμα και για τον κ. Καμμένο, του οποίου η κλήση στην Επιτροπή είχε διατυπωθεί τον Νοέμβριο του 2017, η προσέλευση πιθανώς θα γίνει από τον Ιούλιο 2018 και μετά.

Εκρηκτικοί διάλογοι

Νωρίτερα, κατά την διάρκεια της μακράς συνεδρίασης, και εξαιτίας κυρίως των συνεχών παρεμβάσεων της κυρίας Χριστοδουλοπούλου για να σχολιάσει ομιλητές της αντιπολίτευσης, προκλήθηκαν πολλά «θερμά επεισόδια» με βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Επεισόδιο πρώτο:

Χριστοδουλοπούλου: «Δεν είναι δυνατόν να κληθεί εδώ ο κ. Παπαδόπουλος. Δεν είναι τίποτα ο κ. Παπαδόπουλος».

Βορίδης: Έχει υποβληθεί μια αίτηση. Δεν είναι αντικείμενο συζήτησης, ούτε δικαίωμα να κάνετε επιλογή.

Χριστοδουλοπούλου: Έτσι νομίζετε; Είναι υποχρεωτικό να κληθούν όσα πρόσωπα λέτε;

Βορίδης: Η πλειοψηφία θα υπαγορεύει το ποιά πρόσωπα θα καλέσει η αντιπολίτευση;

Χριστοδουλοπούλου: Υπάρχουν όρια που υποτάσσονται στο δημόσιο συμφέρον. Με ποιό δημόσιο συμφέρον συνδέεται ο κ. Παπαδόπουλος;

Βορίδης: Δεν μπορείτε να αλλοιώνετε το δικαίωμα της αντιπολίτευσης.

Χριστοδουλοπούλου: Επειδή αποφασίσατε ότι έχετε τα 2/5, θα υπακούσουμε; Οχι. Θυμόσαστε τί πάθατε στην Ολομέλεια».

Επεισόδιο δεύτερο:

«Βενιζέλος: Λέγονται πράγματα από πλειοψηφία και από εσάς κυρία Πρόεδρε θεσμικώς αδιανόητα. Ακούγονται σκληρές απόψεις κοινοβουλευτικού αυταρχισμού.

Χριστοδουλοπούλου: Τα ξέρουμε αυτά.

Βενιζέλος: Δεν ξέρετε τίποτα.

Χριστοδουλοπούλου:Εσείς τα ξέρετε όλα, γι αυτό έχετε προοδεύσει.

Βενιζέλος: Απαξιώνετε και χλευάζετε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Θέλουμε να κληθούν όλοι αυτοί. Μπορείτε να αρνηθείτε. Αν δεν συβαστείτε κανονισμό, σύνταγμα, δικαίωμα μειοψηφίας, δεν πρόκειται να συμπράξω, σε κωμωδία κλήσης μόνο του κ. Καμμένου.

Χριστοδουλοπούλου: Θα έρθει ο κ. Καμμένος, να δούμε εσείς από πού θα φύγετε μετά. (Διαμαρτύρεται εντόνως ο κ. Βενιζέλος) Να φύγετε κ. Βενιζέλο. (Νέες αντιδράσεις από τον κ. Βενιζέλο)

Χριστοδουλοπούλου: Με απειλείτε;

Βενιζέλος: Ζητώ να με σέβεστε. Δεν απειλώ.

Χριστοδουλοπούλου: Βγάλατε το διάγγελμα. Τελειώσατε.

(Εν μέσω γενικώς διαμαρτυριών)

Τραγάκης: Δεν μπορείτε να κάνετε ψηφοφορία.

Χριστοδουλοπούλου: Κάντε προσφυγή.

Τραγάκης: Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα κάνετε

Χριστοδουλοπούλου. Κάντε ό,τι νομίζετε. Ο κ. Καμμένος θα έρθει. Εσείς θέλετε άλλους για να κάνετε παιχνίδι.

Βορίδης: Κωμωδία, γελοιότητα, αίσχος.

Χριστοδουλοπούλου: Τελειώσαμε. Δεν θα παίζετε εδώ μέσα.

Τραγάκης: Στην Κουμουνδούρου να καλέσετε τον Καμμένο.

Χριστοδουλοπούλου: Δεν θα ξεφτυλίσω την επιτροπή Θεσμών.

Λυκούδης: Αν κάνετε την ψηφοφορία, θα δώσετε την εντύπωση ότι χρησιμοποιείτε την πλειοψηφία.

Χριστοδουλοπούλου: Καλά θα κάνω.

Λυκούδης: Χαρακτηριστικά αστειότητας θα έχουν οι ψηφοφορίες που πάτε να κάνετε.

Χριστοδουλοπούλου: Εχουμε πλειοψηφία. Δεν θα κάνω διάλογο, τελείωσε.

Επεισόδιο τρίτο:

Χριστοδουλοπούλου: Σας έδωσα πέντε λεπτά για να μιλήσετε σοβαρά.

Βορίδης: Να περνάμε να μας δίνετε χαρτί σοβαρότητας.

Χριστοδουλοπούλου: Σιγά μην ασχοληθώ με αυτά που λέτε.

(βουλευτές ΝΔ): Είστε εδώ ως Πρόεδρος να διευθύνετε, όχι να σχολιάζετε αν είναι σοβαρές οι τοποθετήσεις μας.

Χριστοδουλοπούλου: Δεν είπα ότι δεν μιλήσατε σοβαρά. Κάνετε θεατράκι, είστε πρωταγωνιστές με τον κ. Βενιζέλο, χωρίς την επιτροπή αυτή δεν ξέρω τί θα κάνατε

kathimerini