Χουλιαράκης: “Απαραίτητα τα μνημόνια, επικίνδυνες οι παροχές, ενισχυμένη η εποπτεία!

Χουλιαράκης: “Απαραίτητα τα μνημόνια, επικίνδυνες οι παροχές, ενισχυμένη η εποπτεία!

Με το στόμα ορθάνοιχτο, άφησε το κοινό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, εξηγώντας πόσο… απαραίτητα ήταν τα μνημόνια, στη διάρκεια εκδήλωσης παρουσίασης βιβλίου (“κατανοώντας την ελληνική κρίση”) στο Ωδείο Αθηνών.

«Τα προγράμματα ήταν απαραίτητα αλλιώς η δημοσιονομική προσαρμογή θα ήταν πιο βίαιη, η χρεοκοπία σίγουρη και η έξοδος από το ευρώ, βέβαιη», τόνισε ο κ. Χουλιαράκης. Δήλωσε μάλιστα ανήσυχος για ενδεχόμενο δημοσιονομικού παραστρατήματος λόγω… παροχών.

“Είναι ορατός ο κίνδυνος να ξανακυλήσουμε στις παλιές μας συνήθειες. Δεν είναι μικρός ο κίνδυνος ενός νέου δημοσιονομικού παραστρατήματος, ιδιαίτερα καθώς το 2019 είναι εκλογικό έτος.”

Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις,

“Το ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο δεν σημαίνει ότι επιστρέφουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης”, πρόσθεσε. “Πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις!”

Ο κ. Χουλιαράκης, ανέφερε ως μεγάλες προκλήσεις για την κυβέρνηση την ομαλή εκτέλεση προϋπολογισμού, την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, την διαμόρφωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μετά το σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς και του μηχανισμού εποπτείας -ενδεχομένως ενισχυμένης, όπως είπε- που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση του προγράμματος.