Χιλή: Συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών για την εκπαίδευση (Φώτο+Βίντεο)

Χιλή: Συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών για την εκπαίδευση (Φώτο+Βίντεο)

Περίπου 120.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Σαντιάγκο την Πέμπτη, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Χιλιανών Φοιτητών (Confech), για να διαμαρτυρηθούν για τη νέα συντηρητική κυβέρνηση της Χιλής, αντιπροσωπεύοντας την πρώτη μαζική φοιτητική διαδήλωση από τότε που ο Σεμπαστιάν Πινέρα ορκίστηκε τον Μάρτιο.

Χιλιάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Ιτάλια από όπου έκαναν πορεία περίπου 4 χλμ. κατά μήκος της λεωφόρου Bernardo O’Higgins, συνοδευόμενοι από χορευτές και μουσικούς που ζωντάνευσαν τη διαδήλωση.

Φωνάζοντας συνθήματα και με πανό, οι διαδηλωτές απαίτησαν το τέλος των κερδοσκοπικών σχολών, του χρέους των φοιτητών και των σεξιστικών σχολικών προγραμμάτων, μιας και η κυβέρνηση αύξησε τα δίδακτρα για τις σχολές.

Η κινητοποίηση διοργανώθηκε από τη Confech, τον κύριο σύνδεσμο καθηγητών και τις οργανώσεις που εκπροσωπούν μαθητές λυκείου, ενώ διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες. Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως στο Valparaiso, στο Concepcion και στο Temuco.

Μάχη σώμα με σώμα διαδηλωτών και αστυνομικών

Η στρατιωτική εθνική αστυνομία της Χιλής, η Carabineros, χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού ενάντια στους διαδηλωτές του Σαντιάγκο, ξεκινώντας συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς.

Σύμφωνα με μάρτυρες, όχημα της αστυνομίας έπεσε πάνω σε έναν φοιτητή δύο φορές αφήνοντάς τον λιπόθυμο ​​μεταξύ δύο αυτοκινήτων.

Δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και αρκετοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής καταστολής.

Οι φοιτητές και οι υποστηρικτές τους λένε ότι ο Πινέρα επιχειρεί να εξαλείψει τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εκπαίδευσης που ξεκίνησε η προκάτοχός του Michelle Bachelet.

Αυτή είναι η πρώτη διαδήλωση για την υποστήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης που έλαβε χώρα από τότε που ο Πινέρα ορκίστηκε ως πρόεδρος το Μάρτιο, αντιπροσωπεύοντας τη δεύτερη δεξιά κυβέρνηση από τότε που η δημοκρατία επέστρεψε στη Χιλή το 1990, ύστερα από την 17χρονη δικτατορία του Augusto Pinochet.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης διοίκησής του, από το 2010 έως το 2014, ο Πινέρα, ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, αντιμετώπισε ένα κύμα διαμαρτυριών, ιδίως φοιτητικών διαδηλώσεων, που αναμένεται να συνεχιστούν στη δεύτερη θητεία του.