«Χαστούκι» Τουσκ σε Μέι: Ψευδαίσθηση η εμπορική συμφωνία που θέτει η Βρετανία μετά το Brexit

«Χαστούκι» Τουσκ σε Μέι: Ψευδαίσθηση η εμπορική συμφωνία που θέτει η Βρετανία μετά το Brexit

Το σχέδιο της Τερέζα Μέι για μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit διαγράφηκε αμέσως από την ΕΕ ως «καθαρή ψευδαίσθηση» σε λιγότερο από 24 ώρες αφού έπεισε τους υπουργούς της να την υποστηρίξουν σε μια ειδική συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, για να ξεκαθαριστεί η εμπορική της στάση μία και καλή.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όπως μεταδίδει η Independent, μετά από την άτυπη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η Βρετανία δεν κατάλαβε ότι δεν θα μπορεί να έχει «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», προειδοποιώντας ότι η ΕΕ θα προωθήσει τα δικά της σχέδια αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν παράξει κάτι ουσιαστικό.

Ο κ. Τουσκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «θα ήταν πολύ καλύτερα» εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είχε μια ιδέα για το τι θέλει πριν από τη συνάντηση του επόμενου μήνα, αλλά υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να σταθούμε και να περιμένουμε». Το δημόσιο χαστούκι έρχεται αφού οι υπουργοί υποστήριξαν την αόριστη υπόσχεση για «φιλόδοξη διαχειριζόμενη απόκλιση» στην ειδική συνεδρία για το εμπόριο.