“Χαστούκι” ΟΗΕ στον Τραμπ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ!

“Χαστούκι” ΟΗΕ στον Τραμπ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ!

Συνολικά 128 εκ των 193 χωρών – μελών του ΟΗΕ ψήφισαν στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού υπέρ του ψηφίσματος καταδίκης της κίνησης του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Εννέα χώρες καταψήφισαν την καταδίκη της κίνησης των ΗΠΑ, ενώ 35 επέλεξαν την αποχή.

Το κείμενο το οποίο υιοθέτησαν τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρει ότι κάθε απόφαση για το καθεστώς της «Ιερής Πόλης» είναι «κενή περιεχομένου και άκυρη» και πρέπει να ανακληθεί.

Η ψηφοφορία έρχεται λίγες ώρες μετά τις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ ότι θα μειώσει ή και θα διακόψει τη χρηματοδότηση χωρών, ανάλογα με την ψήφο τους στον ΟΗΕ.

Πριν δύο εβδομάδες, οι ΗΠΑ έγιναν η πρώτη χώρα η οποία αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους, από την ίδρυσή του το 1948.

Όλες οι χώρες του πλανήτη, πλην των ΗΠΑ, αναγνωρίζουν συμβατικά το Τελ Αβίβ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και διατηρούν εκεί τις πρεσβείες τους, δεδομένης της διαμάχης Ισραηλινών – Παλαιστινίων για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, ειδικά του ανατολικού τμήματός της, το οποίο αποτελεί κατεχόμενο από τους Ισραηλινούς παλαιστινιακό έδαφος από το 1967.

Το Ισραήλ έχει προσαρτήσει επισήμως από το 1980 το κατεχόμενο τμήμα της Ιερουσαλήμ και θεωρεί την πόλη ενιαία και αδιαίρετη πρωτεύουσά του, ωστόσο καμία χώρα του κόσμου δεν έχει αναγνωρίσει την προσάρτηση.

naftemporiki.gr