«Χάρτης Θεσσαλονίκης»: Χρειάζονται έργα, όχι ξανά τα ίδια λόγια!

«Χάρτης Θεσσαλονίκης»: Χρειάζονται έργα, όχι ξανά τα ίδια λόγια!

Του Κώστα Μπούρη

Νιός ήμουν και γέρασα… και πάλι άκουσα και διάβασα μια από τα ίδια: Ο χάρτης της Θεσσαλονίκης αλλάζει!

Ένας «χάρτης» που έχει «αλλάξει» στα λόγια πάρα πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες,  αλλά πάντα μένει ο ίδιος με ελάχιστες τροποποιήσεις, αφού κάποια λίγα έργα έγιναν ή γίνονται, όπως αυτό του μετρό!

Ο λόγος για τις εξαγγελίες του υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη και της επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνας Νοτοπούλου με τίτλο: Ο χάρτης της Θεσσαλονίκης αλλάζει. Το κυβερνητικό έργο προχωρά ταχύτατα.

Το κακό είναι ότι οι Θεσσαλονίκης τόσες δεκαετίες μένουν στην ίδια πόλη, ακολουθούν τις ίδιες διαδρομές, τρώνε τα ίδια μποτιλιαρίσματα, επιβιβάζονται στον ίδιο ΟΑΣΘ και γενικά ακολουθούν τον ίδιο «χάρτη» που δεν έχει αλλάξει καθόλου!

Το κακό είναι ότι οι εξαγγελίες αναφέρονται σε έργα –έστω και ελάχιστα- που έγιναν, όπως αυτό της «Απόδοσης 1ης προβλήτας στην τοπική κοινωνία-Αποθήκη Γ΄ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου». Έργο που έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, κάνοντας τον κάθε Θεσσαλονικιό να αναρωτιέται τι άλλο ακόμα μπορεί να αποδοθεί στο κοινό από τη 1η Προβλήτα!

Αναρωτιέται λοιπόν ο Θεσσαλονικιός που διαβάζει τα συνολικά 23 τα έργα που ανακοινώθηκαν πόσο περισσότερο θα ανακατασκευαστεί το Καυτανζόγλειο Στάδιο ή σε ποιο “πάρκο” θα περπατήσει, αυτό του Παύλου Μελά ή του Κόδρα;

Ένας κατάλογος 23 αναμασημάτων των ίδιων έργων που είτε λιμνάζουν, είτε μισοέγιναν.

Ένας κατάλογος εμπαιγμού που μου θυμίζει την τρομερή εξαγγελία Σημίτη στα εγκαίνια της ΔΕΘ για το «μεγάλο έργο» της ανάπλασης της αλάνας της Τούμπας.

Δυστυχώς πάνε δεκαετίες που η νοοτροπία των πολιτικών δεν έχει αλλάξει. Κάθε λίγο και λιγάκι έρχονται και εξαγγέλλουν τα ίδια, σα να τα βγάζουν το συρτάρι του χρονοντούλαπου της ιστορίας και δεν κατανοούν ότι ο Θεσσαλονικιός έχει βαρεθεί να ακούει τα ίδια και τα ίδια.

Δεν κατανοούν ότι ο Θεσσαλονικιός έχει βαρεθεί τα λόγια και θέλει πράξεις!

Δεν κατανοούν ότι ο Θεσσαλονικιός έχει βαρεθεί να τον αντιμετωπίζουν ως τον ιθαγενή που του χαρίζουν λαμπερές χαντρούλες με την πεποίθηση ότι θα τις αποδεχθεί.

Δεν κατανοούν ότι ο Θεσσαλονικιός έχει βαρεθεί να ακούει για κυβερνητικά έργα που προχωρούν «ταχύτατα» ενώ …προχωρούν με ρυθμούς χελώνας!