Φ. Γεννηματά: Όχι σε fast track κοινοβουλευτικά δικαστήρια

Φ. Γεννηματά: Όχι σε fast track κοινοβουλευτικά δικαστήρια

«Λέμε ναι στη σύσταση μιας επιτροπής με πλήρη ανακριτικά καθήκοντα που θα έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση για όλους και για όλα», τόνισε από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τη συγκρότηση  Προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis, η επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα έρθουν στη Βουλή και οι δήθεν προστατευόμενοι μάρτυρες.

Η κ. Γεννηματά είπε πως «ποτέ δεν αρνηθήκαμε την έρευνα αλλά με τη Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη, χωρίς παρακρατικές μεθόδους και συνεργασία με τον κίτρινο Τύπο», και  επεσήμανε ότι «το δικό μας ναι προϋποθέτει πως οι δήθεν προστατευόμενοι μάρτυρες θα έρθουν και θα καταθέσουν στην Επιτροπή της Βουλής και μάλιστα σε αντιπαράσταση με τα αναφερόμενα από αυτούς πρόσωπα», καθώς και ότι «οι βουλευτές – ανακριτές θα ενημερωθούν για το σύνολο της αλληλογραφίας και των επαφών μεταξύ των ελληνικών αρχών και των αμερικανικών υπηρεσιών».

Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ επισήμανε ότι είναι αντίθετη σε μια διαδικασία express που θα αποκρύψει την ουσία της υπόθεσης, και είπε ότι λέμε όχι στον βιασμό του τεκμηρίου αθωότητας των αναφερόμενων προσώπων, για την εξυπηρέτηση του προσχεδιασμένου πογκρόμ εις βάρος τους.

«Λέμε όχι σε fast track κοινοβουλευτικά δικαστήρια, χωρίς αντικείμενο, απλώς για την δημιουργία εντυπώσεων», είπε χαρακτηριστικά και καταλόγισε, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι στρέφει τη ματιά του μόνο σε πολιτικά οφέλη  επισημαίνοντας ότι «γι’ αυτό εξαιρέσατε από τον έλεγχο θρασύτατα τους δικούς σας υπουργούς και τη δική σας περίοδο».

Η κ. Γεννηματά κατέθεσε τρεις προτάσεις από την πλευρά της παράταξής της:

  • Να αναληφθούν όλες οι νομικές ενέργειες σε βάρος της εταιρείας ώστε να εξασφαλιστεί η αποζημίωση του Δημόσιου
  • Η Επιτροπή Ανταγωνισμού να εξετάσει την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά φαρμάκου και να υποδείξει τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από την Πολιτεία
  • Τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα εξετάσει την αγορά φαρμάκου και τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα από σήμερα και για την επόμενη δεκαετία
    Τέλος, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, η κ. Γεννηματά τόνισε πως «απόψε είστε εσείς που στέκεστε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Κι είμαστε εμείς που σας κατηγορούμε. Επώνυμα, χωρίς κουκούλες. Σας κατηγορούμε για τον θεσμικό κατήφορο που σπρώχνετε τη χώρα».