Φόβοι για 90 νεκρούς πρόσφυγες από βύθιση πλοίου ανοιχτά της Λιβύης

Φόβοι για 90 νεκρούς πρόσφυγες από βύθιση πλοίου ανοιχτά της Λιβύης

Περίπου 90 άνθρωποι φέρεται ότι έχουν πνιγεί, όταν ένα πλοίο λαθρεμπόρου που μετέφερε κυρίως πακιστανούς μετανάστες ανατράπηκε στην ακτή της Λιβύης νωρίς την Παρασκευή, σύμφωνα με όσα ανέφερε το πρακτορείο μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου και μεταδίδει το Associated Press.

“Δέκα άψυχα σώματα έχουν ξεβραστεί στην ξηρά κοντά στην πόλη της Zuwara της Λιβύης μετά την τραγωδία νωρίς το πρωί”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Μετανάστευση, Ολίβια Χέντον, αναφέροντας πληροφορίες από τις εταιρείες-εταίρους της. Από αυτά οι οκτώ φέρεται να είναι Πακιστανοί και οι δύο Λιβύοι.

“Δύο επιζώντες κολύμπησαν στην ακτή και ένα άτομο διασώθηκε από ένα αλιευτικό σκάφος”, δήλωσε η Χέντον τηλεφωνικά από την πρωτεύουσα της Τυνησίας σε δημοσιογράφους στο ΗΒ της Γενεύης. “Εργαζόμαστε για να πάρουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την (ανατροπή) και το μέρος που βρίσκονται οι επιζώντες έτσι ώστε να μπορούμε να τους βοηθήσουμε καλύτερα”.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι Πακιστανοί υπήκοοι αυξάνονται μεταξύ του αριθμού των μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο προς την Ιταλία και την Ευρώπη μέσω της Λιβύης.

Η Χέντον είπε μάλιστα πως ο λόγος της αυξανόμενης ροής των Πακιστανών δεν ήταν άμεσα σαφής ούτε κατά πόσον η μεγαλύτερη εισροή είναι πιθανό να συνεχιστεί, αλλά πρόσθεσε: «Εξετάζουμε το θέμα».

Ο ΙΟΜ αναφέρει ότι 6.624 άνθρωποι διέσχισαν τη Μεσόγειο τον Ιανουάριο – περίπου τα δύο τρίτα από αυτά στην Ιταλία – αυξάνοντας το ποσοστό εισροής κατά περίπου 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Περίπου 250 άνθρωποι πέθαναν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο τον Ιανουάριο, έξι λιγότερα από ό, τι πριν από ένα χρόνο.

(Φώτο αρχείου)