«Φορτώνεται» με ακίνητα η πλατφόρμα των πλειστηριασμών

«Φορτώνεται» με ακίνητα η πλατφόρμα των πλειστηριασμών

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» συνεχίζουν να παραμένουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί οι οποίοι προβληματίζουν τις τράπεζες ενόψει μάλιστα και των stress test. Το θέμα των πλειστηριασμών συζητήθηκε και χθες στο γεύμα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με τους τραπεζίτες, με τον Γιάννη Στουρνάρα να ζητά, κατά πληροφορίες, από τις τράπεζες «να τρέξουν».

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι, παρά την πρόθεση ταχύτερης μείωσης των κόκκινων δανείων, οι αρρυθμίες στη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχουν οδηγήσει σε επαναπροσδιορισμό των ετήσιων στόχων από τους 10.000 σε περίπου 5.000-6.000 πλειστηριασμούς ακινήτων.

Στο ηλεκτρονικό σύστημα μεταφέρονται σταδιακά όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων. Μέχρι προχθές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είχαν μεταφερθεί 1.341 πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες και ορισμένοι με επισπεύδοντες ιδιώτες.

Η αυλαία των φυσικών πλειστηριασμών, αυτών δηλαδή που έχουν λάβει ημερομηνία για να διενεργηθούν στα ειρηνοδικεία, πέφτει και επίσημα στις 28 Φεβρουαρίου, ημερομηνία από την οποία θα αρχίσουν να τρέχουν αντίστροφα οι προθεσμίες για τη μετάπτωσή τους στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Οπως ορίζει ο νόμος «ο επισπεύδων είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει τη μεταβολή του τρόπου διενέργειάς τους με εντολή προς τον δικαστικό επιμελητή», τηρώντας μια σειρά ενεργειών, «το αργότερο είκοσι εργάσιμες ημέρες πριν από την ορισθείσα αρχικά ημερομηνία διενέργειας του φυσικού πλειστηριασμού». Σημειώνεται ότι μέχρι πρόσφατα ο χρόνος που μεσολαβούσε για τη μεταφορά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ήταν τρεις μήνες. Στόχος, η ταχεία μετάπτωση στο ηλεκτρονικό σύστημα, έτσι ώστε έως τις αρχές Απριλίου ο κύριος όγκος των πλειστηριασμών να γίνεται ηλεκτρονικά.

Για την αποφυγή οποιασδήποτε εμπλοκής κατά τη διενέργεια των πλειστηριασμών στις τοπικές περιφέρειες, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους επισπεύδοντες τον πλειστηριασμό, δηλαδή στις τράπεζες ή τους ιδιώτες, να επιλέξουν συμβολαιογράφο που ανήκει όχι μόνο στον συμβολαιογραφικό σύλλογο του τόπου εκτέλεσης, αλλά και συμβολαιογράφο που ανήκει σε σύλλογο της πρωτεύουσας του κράτους.

Να σημειωθεί ότι, οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα προχωρούν στην πιστοποίηση των μελών τους, προκειμένου να μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

in.gr