«Φορτώνει» η Τουρκία στον Έβρο – Επεισόδια με πυροβολισμούς από την Τουρκία κατά Frontex – Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κατά των Τούρκων!

«Φορτώνει» η Τουρκία στον Έβρο – Επεισόδια με πυροβολισμούς από την Τουρκία κατά Frontex – Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κατά των Τούρκων!

Επεισόδιο με πυροβολισμούς από την τουρκική πλευρά προς συνοριοφύλακες της Frontex σημειώθηκε την Κυριακή στον Εβρο, σύμφωνα με το «Spiegel».

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του «Spiegel» στην Αθήνα, Γιώργος Χρηστίδης, το επεισόδιο συνέβη ξημερώματα Κυριακής, κοντά στο χωριό Τυχερό Εβρου, μόλις έκανε την εμφάνισή του περίπολος Γερμανών συνοριοφυλάκων της Frontex. Ο ίδιος επικαλείται αξιωματούχους που του ανέφεραν ότι «δεν επρόκειτο για μεμονωμένο περιστατικό».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του γερμανικού περιοδικού, πηγές από την Αθήνα και τη Βαρσοβία (όπου βρίσκεται η έδρα της Frontex) τονίζουν ότι έχουν δει αρκετούς από την τουρκική πλευρά να πυροβολούν στον αέρα με τα όπλα τους, χωρίς να σημειωθεί τραυματισμός. Παρά ταύτα, έχουν ληφθεί περαιτέρω μέτρα ασφαλείας για το προσωπικό της Frontex, ανάμεσά τους και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Η Frontex έχει αναπτύξει στον Εβρο 80 συνοριοφύλακες, εκ των οποίων οι 15 είναι Γερμανοί.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος, ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεγκιέρι, ενημέρωσε την Κομισιόν με επιστολή του για το περιστατικό και θα ενημερώνει τις Βρυξέλλες για κάθε πιθανή κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

 

Στο στόχαστρο του Αμερικανού ΥΠΕΞ οι τουρκικές προκλήσεις – Στήριξη για το κυπριακό

Στο στόχαστρο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν βρέθηκε η Τουρκία κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας που πραγματοποίησε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επέκρινε την Άγκυρα για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά και γενικότερα για τις προκλητικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο διάστημα εναντίον της χώρας μας. Όπως εξήγησε, οι συγκεκριμένες κινήσεις σε συνδυασμό με την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 δεν συνάδουν με τις νατοϊκές δεσμεύσεις της Τουρκίας.

«Έχουμε επικρίνει ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τις νατοϊκές της δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των προκλητικών ενεργειών της εναντίον της Ελλάδας και των παραβιάσεων του εναέριου της χώρου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για τις τριμερείς συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο, το αντιδημοκρατικό πισωγύρισμα της Τουρκίας και το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε πως οι ΗΠΑ βλέπουν με μεγάλη ανησυχία ορισμένες από τις ενέργειες που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά από την Τουρκία, είτε αφορούν εδαφικές, ή θαλάσσιες περιοχές, είτε ενεργειακούς πόρους.

«Είναι πολύ σημαντικό οι ΗΠΑ να τοποθετηθούν και να προωθήσουν τη σταθερότητα και την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των μερών στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιμείνουν πως τυχόν διαφορές οι οποίες προκύπτουν να επιλυθούν ειρηνικά, διπλωματικά, όχι στρατιωτικά και σίγουρα όχι μέσω προκλητικών ενεργειών. Έχουμε επικρίνει ενέργειες, μεταξύ άλλων και της Τουρκίας, οι οποίες κατά την κρίση μας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο ή δεσμεύσεις ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ όπως στην περίπτωση των S-400 και που περιλαμβάνουν προκλητικές ενέργειες κατά της Ελλάδας, όπως παραβιάσεις του εναέριου χώρου κ.λπ.», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ωστόσο ο κ. Μπλίνκεν σημείωσε και «μία από τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων», την σημαντική πτώση του υδράργυρου στα θέματα αυτά, με την Τουρκία να προσπαθεί εμπλεκόμενη με την ΕΕ και άλλους να προχωρήσει κατά παραγωγικότερο τρόπο.

«Είμαστε πολύ υποστηρικτικοί σ’ αυτό και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βοηθήσουμε να προχωρήσουν τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Απαντώντας στη βουλευτή Νικόλ Μαλλιωτάκη για το θέμα των επιθετικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μπλίνκεν είπε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να τις αντιμετωπίζουν. «Νομίζω μία θετική εξέλιξη είναι η θετικότερη εμπλοκή της Τουρκίας σ’ αυτή την περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα με την ΕΕ. Ελπίζουμε ότι η θερμοκρασία τουλάχιστον σ’ αυτόν τον τομέα θα συνεχίσει να πέφτει και θα παραμείνει χαμηλή».

Σε σχέση με το ρόλο των ΗΠΑ στις διάφορες συνεργασίες και σχέδια στην περιοχή, είπε – απαντώντας στη βουλευτή Ντίνα Τάιτους – ότι μελετούν να δουν αν υπάρχει παραγωγικός ρόλος τον οποίο μπορούν να διαδραματίσουν, ιδίως σ’ ότι αφορά την ενέργεια και την διαφοροποίηση των πηγών και διαδρόμων.

«Είναι κάτι που προωθεί την δική μας ασφάλεια, όπως και την ασφάλεια άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και εταίρων», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπλίνκεν αναγνώρισε ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθούσε με πραγματική ανησυχία τον τελευταίο χρόνο τις εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας ειδική αναφορά στις τουρκικές διεκδικήσεις. Όπως επισήμανε, οι ΗΠΑ πρέπει να διαδραματίσουν έναν ενεργό ρόλο, συμβάλλοντας στη προώθηση της σταθερότητας στη περιοχή. Υπό αυτό το πρίσμα, είπε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των πλευρών στην Ανατολική Μεσόγειο και ξεκαθάρισε ότι η καταφυγή σε προκλητικές ενέργειες και στη χρήση στρατιωτικών μέσων δεν μπορεί να αποτελέσουν βάση για την επίλυση των διαφορών, οι οποίες πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και διπλωματικά.

Κλείνοντας, ο κ. Μπλίνκεν κράτησε ανοιχτό το παράθυρο της αισιοδοξίας για τις σχέσεις με την Τουρκία, καθώς εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί μια μείωση της έντασης και ότι η Άγκυρα προσπαθεί να υιοθετήσει μια πιο παραγωγική προσέγγιση. «Πιστεύω ότι μία από τις θετικές εξελίξεις σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με μια σημαντική μείωση της θερμοκρασίας (έντασης) σε αυτά τα θέματα και με την Τουρκία να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους, προσπαθώντας να προχωρήσει με έναν πιο παραγωγικό τρόπο. Επομένως, είναι κάτι που το υποστηρίζουμε πολύ και θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τα πράγματα να πάνε προς αυτή την κατεύθυνση», υποστήριξε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Θα δείτε πλήρη εμπλοκή της αμερικανικής διπλωματίας στο κυπριακό, τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοκρατικού βουλευτή του Ρόουντ Άιλαντ, Ντέιβιντ Σιτσιλίνε, ο κ. Μπλίνκεν αφού υπενθύμισε την μεγάλη εμπλοκή του Πρόεδρου Μπάιντεν στο κυπριακό και ως μέλος της Γερουσίας, αλλά και ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, είπε πως αποτελεί θέμα το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά.

«Υποστηρίζουμε σθεναρά μία συνολική διευθέτηση που θα επανενώνει την Κύπρο ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Θα εμπλακούμε στην προσπάθεια να προωθήσουμε αυτή την προοπτική, συμπεριλαμβανόμενης της υποστήριξης στον κρίσιμο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, όπως και σε άμεση αμερικανική εμπλοκή στην προσπάθεια. Νομίζω θα δείτε πλήρη εμπλοκή της αμερικανικής διπλωματίας», κατέληξε Άντονι Μπλίνκεν.

Ο βουλευτής Σιτσιλίνε στην παρέμβασή του, αφού σημείωσε ότι τον Ιούλιο συμπληρώνονται 47 χρόνια από την επέτειο της τουρκικής κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου, ανέφερε ότι για πρώτη φορά έχουμε Πρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ με ουσιαστική εμπειρία στην επανένωση της Κύπρου.

«Θέλω να γνωρίζω πριν από τις συνομιλίες για την Κύπρο που συγκαλεί ο ΓΓ του ΟΗΕ τον Απρίλιο, ποια είναι η στρατηγική για την αντιμετώπιση της εμμονής της Τουρκίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη σε λύση δύο κρατών και στο άνοιγμα της πόλης-φάντασμα των Βαρωσίων. Και τα δύο αντιτίθενται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στην αμερικανική πολιτική».

Ο βουλευτής Σιτσιλίνε πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετές προσδοκίες ότι με αυτή την κυβέρνηση θα υπάρχει πραγματική πρόοδος στην κατεύθυνση της επανένωσης της Κύπρου.

Απαντώντας αργότερα σε παρέμβαση της ρεπουμπλικανής βουλευτή Νέας Υόρκης, Νικόλ Μαλλιωτάκη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την υποστήριξη σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ σημείωσε πως «θα ρίξουμε και το δικό μας διπλωματικό βάρος σ’ αυτή την προσπάθεια και επίσης θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση».

«Μπορώ να σας δηλώσω με ασφάλεια ότι θα δείτε τις ΗΠΑ και τους διπλωμάτες μας πολύ αναμεμειγμένους και αναμεμειγμένους στην Κύπρο και να προσπαθούν μετά από πάρα πολλά χρόνια να προχωρήσουν τα πράγματα», συμπλήρωσε.