Φιλιππίνες: Συνεχίζεται η εκροή λάβας από το ηφαίστειο – Φόβοι για επικίνδυνη έκρηξη (Video)

Φιλιππίνες: Συνεχίζεται η εκροή λάβας από το ηφαίστειο – Φόβοι για επικίνδυνη έκρηξη (Video)

Περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους κοντά στο πιο ενεργό ηφαίστειο των Φιλιππίνων, το οποίο υπόκειται σε “ήσυχη έκρηξη”, με τις αρχές να προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να μετατραπεί σε επικίνδυνη έκρηξη “μέσα σε εβδομάδες ή και ημέρες” και το επίπεδο επικινδυνότητας να ανέλθει στην κλίμακα 4.

Το ηφαίστειο Mayon έχυσε λάβα που έτρεχε ήσυχα σε ορισμένα μέρη, αλλά σε άλλα ξέσπασε σαν σιντριβάνι, δήλωσε το Φιλιππινέζικο Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας (Phivolcs). Έχει επίσης εκπέμψει τέφρα που έχει πέσει σε κοντινές πόλεις.

“Τεχνικά, το ηφαίστειο εκρήγνυται, αλλά η έκρηξη είναι αρκετά ήσυχη. Μπορεί να κλιμακωθεί, όμως, σε επικίνδυνη έκρηξη”, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP ο Πολ Αλάνις, ειδικός επιστήμονας στο ίδρυμα.

Τόνισε μάλιστα ότι μια επικίνδυνη έκρηξη θα σήμαινε ένα σιντριβάνι από λάβα ή ρίψη θερμών βράχων και αερίων, που θα μπορούσαν να κινούνται τόσο γρήγορα όσο 60 χιλιόμετρα / ώρα.

Το Phivolcs έχει καταγράψει εννέα επεισόδια ταρακουνήματος, τέσσερα από τα οποία συνοδεύονται από εκροή λάβας και 75 συμβάντα κατάρρευσης λάβας καθώς αυξάνεται η πίεση.

Αρκετές μικρές πυροκλαστικές ροές δημιουργήθηκαν από θραύσματα στα ρεύματα λάβας δήλωσε ο Ρενάτο Σόλιντουμ στο Associated Press, ο οποίος ηγείται του ινστιτούτου ηφαιστείου. Οι πυροκλαστικές ροές είναι υπερθερμασμένο αέριο και ηφαιστειακά συντρίμμια που μπορούν να εκχυθούν στις πλαγιές και να αποτεφρώσουν τα πάντα στην πορεία τους.