Φιλία, προβλήματα και… αιχμές! Όλα τα είχε η σημερινή συνάντηση Κοτζιά -Τσαβούσογλου στη Σμύρνη

Φιλία, προβλήματα και… αιχμές! Όλα τα είχε η σημερινή συνάντηση Κοτζιά -Τσαβούσογλου στη Σμύρνη

Δηλώσεις φιλίας, αναφορές στα προβλήματα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και εκατέρωθεν αιχμές σημάδεψαν την τελετή εγκαινίων του ανακαινισμένου κτιρίου του ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια της οποίας τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από την προκυμαία της Σμύρνης.

«Είναι μεγάλη χαρά, για την ελληνική διπλωματία και εμένα προσωπικά, να κάνουμε τα εγκαίνια του ανανεωμένου προξενείου της Ελλάδος στη Σμύρνη», και μάλιστα «να τα κάνω παρουσία του ομολόγου μου, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο κράτη, έχουμε βρει με τον κ. Τσαβούσογλου ένα δρόμο συνεργασίας, φιλικών σχέσεων και κοινής δράσης, όπου μπορούμε» ήταν τα πρώτα λόγια στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος υπογράμμισε πως «μια ευρωπαϊκή Τουρκία, μια Τουρκία κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι το μέγιστο κέρδος για την Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου άφησε δημοσίως αιχμές για τους οκτώ στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. «Δεν θα δώσουμε ποτέ άδεια να είναι στα εδάφη μας άνθρωποι οι οποίοι χαρακτηρίζονται προδότες από εσάς, δεν θα φιλοξενήσουμε τους επίδοξους πραξικοπηματίες ή τους τρομοκράτες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ενώπιον του Έλληνα ομολόγου του, ο οποίος του ανταπάντησε πως «εμείς δεν φιλοξενούμε τρομοκράτες. Αυτό που έχουμε πάντα στη χώρα μας είναι τις διαδικασίες του Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου».

Ελληνοτουρκική φιλία… με προβλήματα

Ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι η παρουσία του ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην τελετή των εγκαινίων, επιβεβαιώνει τη φιλία των δύο χωρών και αυτή τη μάχη που δίνουν για ένα κοινό, ειρηνικό, σταθερό μέλλον.

“Είναι μεγάλη μου χαρά αυτά τα εγκαίνια να τα κάνω παρουσία του ομολόγου μου, υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο κράτη, έχουμε βρει με τον κ. Τσαβούσογλου ένα δρόμο συνεργασίας, φιλικών σχέσεων και κοινής δράσης, όπου μπορούμε”, ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι «δεν είναι μυστικό ότι μεταξύ μας υπάρχουν προβλήματα, αλλά η Ελλάδα πάντοτε μένει μακριά από τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στηρίζοντας την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

Σταθερή και αναπτυσσόμενη Τουρκία, σταθερή και αναπτυσσόμενη Ελλάδα

“Σήμερα, στις δυο χώρες μας είναι επικεφαλής δυο μεγάλες προσωπικότητες – ηγέτες οι οποίοι, βασισμένοι στο Διεθνές Δίκαιο, μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που εκκρεμούν. Για ένα κοινό μέλλον, με σταθερότητα στην περιοχή. Για μια σταθερή και αναπτυσσόμενη Τουρκία, για μια σταθερή και αναπτυσσόμενη Ελλάδα”, είπε ο Έλληνας υπουργός. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια, βγαίνει από την κρίση.

“Συμπαρασταθήκαμε και συμπαραστεκόμαστε στην Τουρκία ενάντια σε κάθε είδους πραξικοπηματίες και είμαστε σίγουροι ότι θα βρει και θα διατηρήσει τη σταθερότητά της στον οικονομικό της δρόμο”, ανέφερε.

Ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι η Σμύρνη είναι η πόλη της Δύσης εδώ στην Τουρκία. “Η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι το κέντρο του πολιτισμού και της ιστορικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Ο Θεός και ο Αλλάχ μας έδωσαν τη δυνατότητα και τη δυσκολία, καμιά φορά, να είμαστε γείτονες”, είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι “αυτό το Προξενείο είναι ένα Προξενείο φιλίας, αγάπης ανάμεσα στους γείτονες και η παρουσία του ομολόγου μου, του Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαιώνει αυτή τη φιλία και αυτή τη μάχη που δίνουμε για ένα κοινό, ειρηνικό, σταθερό μέλλον”.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε χαρά που παρευρίσκεται στα εγκαίνια του γενικού προξενείου της Σμύρνης και ιδιαίτερη χαρά για την τέλεση των εγκαινίων μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του. Ανέφερε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο χώρες που εναγκαλίζονται λόγω των ιστορικών και γεωγραφικών προσδιορισμών, προσθέτοντας ότι στην ουσία εκπροσωπούν δύο μεγάλους πολιτισμούς και φέρουν τα ίχνη αυτών των δύο σπουδαίων πολιτισμών.

“Όπως λέει πάντοτε ο Νίκος ο Θεός μας έκανε γείτονες”, είπε ο Τούρκος υπουργός, σημειώνοντας ότι και στις δύο χώρες υπάρχουν τα ίχνη και τα κληροδοτήματα των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στα εδάφη τους. Όπως είπε, ενώ ταξίδευε για Σμύρνη κοίταξε κάποια δεδομένα και ανακάλυψε ότι υπάρχουν 5 χιλιάδες κοινές λέξεις μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών, κάτι που συνδέει τους δύο λαούς περισσότερο.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι θεωρούν ότιο διάλογος συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων της χώρας του με την Ελλάδα. ‘Όπως λέει και ο Νίκος διερχόμαστε περίοδο προβλημάτων και δυσκολιών αλλά επειδή έχουμε σαν θεμέλιο λίθο των σχέσεών μας τον διάλογο και την καλή συνεργασία επικρατεί πάντοτε η ψυχραιμία που βοηθά πάντοτε στη συνέχιση αυτού του διαλόγου”, πρόσθεσε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα πέρσι το Δεκέμβριο ήταν το άνοιγμα μιας νέας φάσης στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, προσθέτοντας ότι ήταν η πρώτη επίσκεψη προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια.

“Έχουμε αναγάγει τις σχέσεις μας με την Ελλάδα σε ένα υψηλότατο επίπεδο το οποίο πραγματοποιείται μέσω των εργασιών του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας των δύο χωρών. Η τελευταία συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί εδώ στη Σμύρνη και μακάρι η επόμενη να πραγματοποιηθεί στη γενέτειρα του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη”, ανέφερε προσθέτοντας ότι οι δύο πόλεις είναι αδελφοποιημένες.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι θέλουν να ενισχύσουν τους υπάρχοντες δεσμούς με πραγματικά σχέδια και χειροπιαστά έργα. Όπως είπε, έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει μία καθυστέρηση στη θαλάσσια γραμμή που θα συνδέει Θεσσαλονίκη – Σμύρνη, και πως θα πρέπει να συνεργαστούν ούτως ώστε το έργο αυτό να ξεκινήσει τη λειτουργία του μία ώρα νωρίτερα. Πρόσθεσε ότι με τον ίδιο τρόπο θα λειτουργήσει το σχέδιο σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Θεσσαλονίκης. “Δεν είναι μυστικό ότι μεταξύ μας υπάρχουν προβλήματα αλλά η Ελλάδα πάντοτε μένει μακριά από τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, στηρίζοντας την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία φιλοξενεί το ελληνικό προξενείο από το 1877 εκφράζοντας ιδιαίτερη χαρά για την φιλοξενία, προσθέτοντας ότι είναι ιδιαίτερη ευθύνη να προστατεύσουν το σύνολο του διπλωματικού σώματος που υπηρετεί στην Τουρκία. “Στα ήθη και τα έθιμα και των δύο χωρών η φιλοξενία έχει ύψιστη θέση. Φίλε Νίκο, εδώ στη Σμύρνη και γενικά στα εδάφη της Τουρκίας υπάρχουν και μπορούν να υπάρξουν άνθρωποι που δουλεύουν υπέρ της χώρας”, ανέφερε. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε: “ Θέλω να σου πω ότι δεν θα δώσουμε ποτέ άδεια να είναι στα εδάφη μας άνθρωποι οι οποίοι χαρακτηρίζονται προδότες από σας, δεν θα φιλοξενήσουμε τους πραξικοπηματίες, τους επίδοξους πραξικοπηματίες ή τους τρομοκράτες”.

Παίρνοντας και πάλι το λόγο ο Έλληνας υπουργός είπε ότι “εμείς δεν φιλοξενούμε τρομοκράτες. Αυτό που έχουμε πάντα στη χώρα μας είναι τις διαδικασίες του Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου. Σε αυτό πιστεύουμε ότι στηρίζονται και οι σχέσεις μας, η φιλία μας, η κοινή μας πορεία στην Ευρώπη”.

“Πάντα υπογραμμίζω ότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία, μια Τουρκία κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι το μέγιστο κέρδος για την Ελλάδα.Δεν μπορώ να φανταστώ το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς αυτή την ειδική σύνδεση με την Τουρκία. Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε εκείνη την ημέρα. Πρέπει πολύ νωρίτερα να καταργηθεί η απαίτηση βίζας από τους Τούρκους πολίτες και να έχει μια δουλειά λιγότερη το Προξενείο μας. Η Τουρκία δικαιούται την υλοποίηση των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ό,τι συμφωνούμε πρέπει να υλοποιείται κι από τις δύο πλευρές”, είπε ο Έλληνας Υπουργός. Σχολιάζοντας τα τουρκικά F16 που περνούσαν συνεχώς πάνω από την προκυμαία της Σμύρνης κάνοντας θόρυβο, ο Έλληνας Υπουργός είπε “κάνουν φασαρία αυτοί που δεν θέλουν ίσως τις συμφωνίες”.

Ο Έλληνας υπουργός είπε ακόμα ότι η αποκατάσταση αυτού του επιβλητικού κτιρίου είναι η αποκατάσταση του παρελθόντος, του παρόντος και ενός δημιουργικού μέλλοντος. “Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών -παρά την κρίση που είχαμε- αποκαθιστά, με σειρά μέτρων, κτίρια ιστορικού χαρακτήρα της ελληνικής διπλωματίας, όπως είναι το παρών στη Σμύρνη, το κτίριο «Σεφέρη» στην Κορυτσά, η Πρεσβεία μας στο Βερολίνο. Εδώ θέλω να ανακοινώσω ότι θα βάλουμε και τη Λυδία λίθο για την Πρεσβεία μας στην Άγκυρα”, είπε.

Ο Νίκος Κοτζιάς ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για αυτήν την ημέρα, την Πρόξενο Αργυρώ Παπούλια, όλο το προσωπικό του Προξενείου και την Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου. Ευχαρίστησε ακόμα, τους ντόπιους εργαζόμενους πουμε την τέχνη τους συνέβαλαν στην αποκατάσταση αυτού του πανέμορφου κτιρίου. Ευχαρίστησε και τους Τούρκους επισήμους για την παρουσία τους, αλλά ιδιαιτέρως τον Μητροπολίτη Σμύρνης, κ. Βαρθολομαίο. “Όλα αυτά τα πρόσωπα και πρώτα-πρώτα ο ομόλογός μου ο κ. Τσαβούσογλου, θα μας φέρουν την καλή τύχη που χρειαζόμαστε για να αναπτύξουμε τις δραστηριότητες του Προξενείου”, ανέφερε.

Ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι η Σμύρνη “είναι μια πανέμορφη πόλη, είναι η πόλη των ονείρων, της τραγωδίας και της δημιουργικότητας. Είναι η πόλη όπου για άλλη μια φορά συναντιέμαι με τον φίλο μου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, με τον οποίο συνεργαζόμαστε για πιο δημιουργικές και πιο παραγωγικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη. Οι δυο μας εργαζόμαστε όχι μόνο για καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη, αλλά και για να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας”.

Μετά την τελετή των εγκαινίων οι δύο υπουργοί περπάτησαν στην προκυμαία της Σμύρνης χαιρετώντας τον κόσμο ο οποίος τους επευφημούσε και κατευθύνθηκαν στο εστιατόριο όπου παρακάθονται σε γεύμα εργασίας.

ΠΗΓΗ: cnn.gr