Υπ.Εργασίας: Ο ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει τη σημασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Υπ.Εργασίας: Ο ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει τη σημασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Οι διαπιστώσεις στην έκθεση του ΟΟΣΑ για τις προοπτικές απασχόλησης επιβεβαιώνουν τη σημασία της επαναφοράς από τον Αύγουστο των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τονίζει το υπουργείο Εργασίας, εξαπολύοντας νέα επίθεση στη ΝΔ

Οι διαπιστώσεις στην έκθεση του ΟΟΣΑ για τις προοπτικές απασχόλησης επιβεβαιώνουν τη σημασία της επαναφοράς από τον Αύγουστο των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τονίζει το υπουργείο Εργασίας, εξαπολύοντας νέα επίθεση στη ΝΔ.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, η έκθεση του ΟΟΣΑ για τις προοπτικές απασχόλησης του 2018, στις χώρες μέλη του Οργανισμού «επισημαίνει τον σημαντικό ρόλο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για τη βελτίωση του εισοδήματος των εργαζομένων και της απασχόλησης».

«Οι θεσμοί συλλογικής διαπραγμάτευσης διαδραματίζουν βασικό ρόλο στις επιδόσεις της αγοράς εργασίας», τονίζει η έκθεση του Οργανισμού, ο οποίος εκτιμά ότι η αποδυνάμωση της συλλογικής διαπραγμάτευσης αποτελεί ισχυρό παράγοντα ανεπαρκούς και άνισης ανάκαμψης των αγορών εργασίας.

Η έκθεση σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «τα συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων που συντονίζουν τους μισθούς σε όλους τους κλάδους τείνουν να σχετίζονται με χαμηλότερη μισθολογική ανισότητα και καλύτερα αποτελέσματα απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων ομάδων».

Η διαπίστωση του ΟΟΣΑ, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, «επιβεβαιώνει τη σημασία της επαναφοράς από τον Αύγουστο των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει.»

»Αυτές οι αρχές, σε συνδυασμό με την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα βελτιώσουν τη διαπραγματευτική θέση, το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Το υπουργείο εξαπολύει δε νέα επίθεση στη ΝΔ σημειώνοντας «άραγε η ΝΔ θα ‘συστήσει’ -όπως έκανε στον κ. Μοσκοβισί- και στον ΟΟΣΑ ‘να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του’;».