Υπό τον φόβο ρωσικής ανάμειξης στο δημοψήφισμα φτάνει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ

Υπό τον φόβο ρωσικής ανάμειξης στο δημοψήφισμα φτάνει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ

 

Με τη διεθνή εκστρατεία υποστήριξης του δημοψηφίσματος υπέρ της κύρωσης της Συμφωνία των Πρεσπών να κορυφώνεται, φτάνει σήμερα στην ΠΓΔΜ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις.

Ο Αμερικανός πολιτικός θα συναντηθεί με την ομόλογό του Λουντμίλα Σεκέρινσκα, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ και τον πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Η στρατηγική σημασία που έχει για τη Δύση η είσοδος της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, και μεταγενέστερα στην Ε.Ε., αποδεικνύεται από μια σειρά αξιωματούχων που επισκέφθηκαν εσχάτως τη γειτονική χώρα, για να συντρέξουν στην προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ. Ο γ.γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενπεργκ, ο προεδρεύων της Ε.Ε. και καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κούρτζ, η άτυπη υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και η Άγκελα Μέρκελ είναι μόνο μερικοί απ αυτούς.

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια εξυπηρετεί την ευρω-ατλαντική στρατηγική για να ανάσχεση της ρωσικής επιρροής και σ αυτόν ακριβώς τον κίνδυνο στάθηκε ο κ. Μάτις κατα την άφιξη του στα Σκόπια, επισημαίνοντας την προσπάθεια της Ρωσίας να αναμιχθεί στο επικείμενο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου αλλά και να διασπείρει ψευδείς πληροφορίες.

Το «ναι» στο δημοψήφισμα «είναι πολύ σημαντικό για εκείνους η ζωή των οποίων μπορεί να αλλάξει από τις οικονομικές ευκαιρίες και την ασφάλεια στους κόλπους 30 δημοκρατικών κρατών», επεσήμανε ο Μάτις μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στα Σκόπια.

«Εμείς κοιτάμε απλώς πως οι ίδιοι θα αποφασίσουν να διαμορφσουν το μέλλον τους… όχι ένα μέλλον που θα διαμορφώσει κάποιος άλλος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να κάνει εκεί ότι προσπάθησε να κάνει και σε τόσες άλλες χώρες», συμπλήρωσε, τονίζοντας μάλιστα ότι τον ανησυχεί μια ενδεχόμενη παρέμβαση της Μόσχας, καθώς «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι χρηματοδότησε πολιτικές ομάδες που αντιτίθενται στο δημοψήφισμα.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου κατήγγειλε την «ρωσική εκστρατεία επιρροής», όπως την χαρακτήρισε, στα Σκόπια, όπου η Μόσχα προσπαθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με την Λόρα Κούπερ, αρμόδια στο Πεντάγωνο για τη Ρωσία και την Κεντρική Ευρώπη, η Μόσχα πληρώνει ψηφοφόρους για να απέχουν από το δημοψήφισμα και στηρίζει οικονομικά φιλορωσικές οργανώσεις. «Αυτή τη στιγμή επιτίθενται με παραπληροφόρηση και άλλες μορφές ολέθριας επιρροής για να προσπαθήσουν να πείσουν τους πολίτες της ΠΓΔΜ να αλλάξουν γνώμη», τόνισε η Κούπερ απευθυνόμενη σε κάποιους δημοσιογράφους.

Το πρακτορείο Reuters που μετέδωσε την τοποθέτηση του κ. Μάτις υπενθύμισε στο σχετικό τηλεγράφημα ότι «τον Ιούλιο, η Ελλάδα προχώρησε στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, ενώ εμπόδισε δύο άλλους να εισέλθουν στη χώρα επειδή προσπάθησαν να υποκινήσουν διαδηλώσεις ώστε να εμποδίσουν τη συμφωνία που θα επιτρέψει την ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ.», ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς και απάντησε με απελάσεις των Ελλήνων διπλωματών.