Υπόθεση Σκριπάλ: Κυρώσεις κατά της Ρωσίας από ΗΠΑ και 14 χώρες της ΕΕ – Αντίποινα από το Κρεμλίνο

Υπόθεση Σκριπάλ: Κυρώσεις κατά της Ρωσίας από ΗΠΑ και 14 χώρες της ΕΕ – Αντίποινα από το Κρεμλίνο

Σε ισχύ μπαίνουν τα μέτρα κατά της Ρωσίας για την υπόθεση Σκριπάλ από ΗΠΑ και ΕΕ. Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε την απέλαση 60 Ρώσων αξιωματούχων από τη χώρα ενώ 14 κράτη-μέλη της ΕΕ απελαύνουν επίσης Ρώσους διπλωμάτες.

Οπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, οι 48 που θα απελαθούν από τις ΗΠΑ είναι μέλη της ρωσικής πρεσβείας και οι 12 αξιωματούχοι της ρωσικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών.

Οι αξιωματούχοι θα έχουν επτά ημέρες περιθώριο να εγκαταλείψουν την χώρα. Ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε επιπλέον και το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ, με τη διορία να είναι στις 2 Απριλίου.

«Με αυτά τα βήματα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της καθιστούν σαφές στη Ρωσία πως οι ενέργειές της έχουν και επιπτώσεις. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν για τη δημιουργία καλύτερων σχέσεων με τη Ρωσία, ωστόσο, αυτό θα γίνει εάν αλλάξει στάση η ρωσική κυβέρνηση», αναφέρει μεταξύ άλλων η αμερικανική ανακοίνωση.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος την ορίζει, μάλιστα, ως την «μεγαλύτερη απέλαση» Ρώσων πρακτόρων των υπηρεσιών πληροφοριών στην αμερικανική ιστορία.

Την ίδια ώρα, 14 μέλη της ΕΕ έχουν αποφασίσει να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες, σε συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής.

«Σήμερα, 14 χώρες μέλη αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Ο Τουσκ σημείωσε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο» να ληφθούν «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» επιπρόσθετα μέτρα από τις Βρυξέλλες σε βάρος της Ρωσίας, όπως νέες κυρώσεις.

Πιο συγκεκριμένα: Τέσσερις αποχωρούν από τη Γερμανία, τέσσερις από τη Γαλλία, ένας από την Ιταλία, δύο από τη Δανία, τρεις από την Τσεχία και τη Λιθουανία, 13 από την Ουκρανία, τέσσερις από την Πολωνία και δυο από την Ολλανδία, ένας από τη Λετονία, ένας από την Εστονία και ένας από τη Ρουμανία και τη Φινλανδία.

Η καναδική κυβέρνηση προχώρησε με τη σειρά της στην απέλαση τεσσάρων Ρώσων αξιωματούχων, όπως μεταδίδει το AFP.

Μόσχα: Θα απαντήσουμε με το ίδιο νόμισμα

Η Ρωσία θα απαντήσει στις μαζικές απελάσεις με το «ίδιο νόμισμα» τις επόμενες ημέρες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η απάντηση θα είναι η ίδια, θα εργαστούμε επ’ αυτής τις επόμενες ημέρες και θα ανταποκριθούμε σε κάθε χώρα ξεχωριστά», δήλωσε πηγή.

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει τον τελευταίο λόγο για το πώς θα απαντήσει η Μόσχα στις απελάσεις.

iefimerida.gr