Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2018.

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2018.

Με 153 υπέρ και 144 κατά, υπερψηφίστηκε στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018, που όμως φέρει ήδη το βάρος της “αποτυχίας” του προϋπολογισμού του 2017, δείκτες του οποίου κλείνουν σε μεγάλη -προς το δυσμενέστερο- απόσταση, από τους αρχικώς αισιόδοξους στόχους που είχαν τεθεί πέρσι τέτοιον καιρό.

Χαρακτηριστικότερος όλων η ανάπτυξη που κλείνει κάτω από το 1,6%, ίσως και χαμηλότερα, πάντως μακριά από το 2,7% που προέβλεπε ο κ. Τσακαλώτος στον προϋπολογισμό του 2017.

Επιπλέον, η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, με τις συνέπειες της υπερφορολόγησης, της υποαπασχόλησης και των περικοπών σε εισοδήματα, ακόμα και σε κοινωνικά επιδόματα, δύσκολα αντισταθμίζεται από τις εφάπαξ παροχές μικρών επιδομάτων σε κοινωνικές ομάδες,  όπως προκύπτει και από την τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ.

Το σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση ξεπέρασε έναν ακόμα κοινοβουλευτικό σκόπελο, κερδίζοντας πολιτικό χρόνο για να σχεδιάσει τη στρατηγική της, ειδικά για την επιλογή του σημείου χωρίς επιστροφή -όσον αφορά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών- που φαντάζουν μονόδρομος για το 2018, ειδικά αν το Κίνημα Αλλαγής αρχίσει να καταγράφει  δημοσκοπική άνοδο.