Υπερηφαίστειο απειλεί 100 εκατ. ανθρώπους και το παγκόσμιο κλίμα!

Υπερηφαίστειο απειλεί 100 εκατ. ανθρώπους και το παγκόσμιο κλίμα!

Μια τρομακτική απειλή που καιροφυλακτεί στο νοτιότερο άκρο των ιαπωνικών ακτών, ανακάλυψαν επιστήμονες που ερευνούν την ηφαιστειακή δραστηριότητα στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος. Ο λόγος για ένα υπερηφαίστειο, που δεν έχει “δώσει” έκρηξη εδώ κι περίπου 7.300 χρόνια, ενώ η ποσότητα της λάβας στο εσωτερικό του φτάνει τα 32 κυβικά χιλιόμετρα!

Σε περίπτωση έκρηξης, το συγκεκριμένο υπερηφαίστειο είναι ικανό να αφανίσει τα πάντα σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τον κρατήρα που φτάνει στα 600 μέτρα βάθος και έχει μήκος 10 χιλιομέτρων.

Η πιθανότητα έκρηξης του μέσα στον επόμενο αιώνα, υπολογίζεται σύμφωνα με τους επιστήμονες σε 1%. Σε κάθε περίπτωση, όποτε κι αν αυτή συμβεί, οι επιπτώσεις θα είναι ισοδύναμες με βιβλική καταστροφή σε μια τεράστια έκταση με περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους, που θα εκτεθούν στα αλυσιδωτά φαινόμενα: έκρηξη λάβας, πυροκλαστικά κύματα, τσουνάμι, ηφαιστειακός χειμώνας. Εκτιμάται ότι τα παλλιροϊκά κύματα θα φτάσουν ως τις αμερικανικές ακτές, ενώ σημαντική επίπτωση θα υπάρχει παγκοσμίως, όσον αφορά, τόσο τις οικονομικές συνέπειες της καταστροφής, όσο και την κλιματική αλλαγή!