Υπέρ μιάς τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Βρετανίας ο ηγέτης των Εργατικών Τζ. Κόρμπιν

Υπέρ μιάς τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Βρετανίας ο ηγέτης των Εργατικών Τζ. Κόρμπιν

Η Βρετανία πρέπει να παραμείνει σε τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη και αφού φύγει από την Ένωση, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Το Εργατικό Κόμμα θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί μια νέα συνολική τελωνειακή ένωση Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν δασμοί με την Ευρώπη και ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ανάγκη ενός σκληρού συνόρου με τη Βόρεια Ιρλανδία», δήλωσε ο Κόρμπιν σε ομιλία του στο Κόβεντρι της κεντρικής Αγγλίας.

Ωστόσο ο βετεράνος αριστερός ηγέτης απογοήτευσε ορισμένους από τους πολιτικούς στο κόμμα του που τάσσονται κατά του Brexit, λέγοντας ότι, όπως και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, τάσσεται υπέρ της εξόδου από την ενιαία αγορά της ΕΕ.

Στην προσπάθεια να κερδίσει αντάρτες από το κόμμα της Μέι, ο Κόρμπιν απευθύνθηκε σε βουλευτές από όλα τα κόμματα και είπε πως οι Εργατικοί δεν θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε συμφωνία που θα προκαλεί μόνιμη ζημιά στις θέσεις εργασίας, στα δικαιώματα και στο επίπεδο διαβίωσης.

«Καλώ βουλευτές από όλα τα κόμματα να θέσουν το συμφέρον του λαού πάνω από ιδεολογικές φαντασίες», είπε.

Η Μέι αναμένεται να παρουσιάσει το δικό της όραμα για τη μετα-Brexit σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ σε μια ομιλία την Παρασκευή, έπειτα από μια ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος αποκάλεσε την περασμένη εβδομάδα τις ιδέες της για τη μετά-Brexit σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ «καθαρή πλάνη».

Ενώ οι πολιτικοί της Βρετανίας συζητούν τι είδος Brexit επιθυμούν, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προειδοποιήσει πως ο χρόνος τελειώνει και ότι χρειάζονται κάτι περισσότερο από αόριστες δηλώσεις από τη Βρετανία προκειμένου να συναφθεί μια κανονική συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο.

Μένοντας στην τελωνειακή ένωση, η Βρετανία θα απέφευγε δασμολογικά εμπόδια για τις εξαγωγές της στην Ένωση καθώς και τον κίνδυνο επιστροφής σε «σκληρά σύνορα» ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Κάτι τέτοιο ωστόσο, επιχειρηματολογούν οι υποστηρικτές της εξόδου από την ΕΕ, θα εμπόδιζε τη σύναψη άλλων εμπορικών συμφωνιών σε όλο τον κόσμο, που θα αποτελούσε, λένε, ενδεχομένος το μεγαλύτερο κέρδος της Βρετανίας από το Brexit.

Οι Εργατικοί προηγούνται με μικρή διαφορά στις δημοσκοπήσεις αλλά, όπως και οι Συντηρητικοί, παραμένουν βαθιά διαιρεμένοι για τη στρατηγική του κόμματος για το Brexit και δεν έχουν διάθεση να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ.

Οι διαιρέσεις του κόμματος εκτέθηκαν δημόσια στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου όταν περισσότερα από 80 ανώτερα στελέχη του κόμματος κάλεσαν τον Κόρμπιν να δεσμευθεί για την παραμονή στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

«Στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, την οποία είχαν προτείνει πρώτοι οι Εργατικοί, οι Εργατικοί θα επιδιώξουν να παραμείνουν σε μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και εντός της ενιαίας αγοράς», είπε ο Κόρμπιν.

«Αυτό σημαίνει ότι θα συμμορφωθούμε με τους υπάρχοντες κανόνες και των δύο στη διάρκεια της μετάβασης», είπε.

zougla