Τ. Βίζερ: Οι χειρισμοί του Γ. Βαρουφάκη το 2015 δεν κόστισαν 100 δισ. αλλά τα διπλά.

Τ. Βίζερ: Οι χειρισμοί του Γ. Βαρουφάκη το 2015 δεν κόστισαν 100 δισ. αλλά τα διπλά.

Στα 200 δισ. Ευρώ αναβάζει το κόστος της κρίσης του 2015 ο πρώην πρόεδρος του ΕuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ενώ εκτιμά ότι η πιθανότητα να συμβεί ένα Grexit το 2015 ήταν μεγαλύτερη από ό,τι το 2012, αλλά οι συνέπειες το 2012 θα ήταν πιο δραματικές.

Σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant ο κ. Βίζερ υποστηρίζει ότι μπορεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλιγκ να κοστολόγησε στα 100 δισ. Ευρώ τους χειρισμούς του τότε υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά ο ίδιος όπως εκτιμά «μάλλον στοίχισε τα διπλά: η οικονομική συρρίκνωση, η δυσπιστία των επενδυτών, τα πλήγματα που δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες. Αλλά δεν ήταν μόνον ο Βαρουφάκης. Ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη αυτή». Απαντώντας στα όσα του καταλογίζει ο κ. Βαρουφάκης στο τελευταίο βιβλίο του, στον οποίο τον περιγράφει ως «μία από τις σκοτεινές δυνάμεις του κακού», ο Βίζερ σχολίασε «Ο πλανήτης μας είναι μεγάλος και υπάρχει χώρος για πολλά είδη».

Ο κ. Βίζερ επεσήμανε ακόμη ότι κανένας δεν έσκαψε τον λάκκο της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η χώρα βρέθηκε μόνη της με την πλάτη στον τοίχο, εξαιτίας της πολιτικής ή και των παραλείψεων διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι χάρη σε πολλές προσπάθειες «η Ελλάδα στέκεται τώρα στα γόνατά της και αν συνεχίσει τη σωστή στρατηγική θα μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της».

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι το 2012 είχε προετοιμάσει ο ίδιος ένα σχέδιο με το όνομα «Ζ» για το ενδεχόμενο Grexit ενώ σημείωσε ότι η πιθανότητα να συμβεί ένα Grexit το 2015 ήταν μεγαλύτερη από ότι το 2012, αλλά οι συνέπειες το 2012 θα ήταν πιο δραματικές.