Τσιόδρας: “Τα πράγματα είναι σαφώς χειρότερα” – Ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν τη «θυσία» και να φορούν τη μάσκα

Τσιόδρας: “Τα πράγματα είναι σαφώς χειρότερα” – Ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν τη «θυσία» και να φορούν τη μάσκα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας την άνοιξη με τη λήξη του lockdown είχε πει ότι αν τον ξαναδούμε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας τότε τα πράματα με τον κορωνοϊό δεν θα πηγαίνουν καλά και δυστυχώς έτσι κι έγινε.

Ο κ. Τσιόδρας βρέθηκε εκτάκτως στην ενημέρωση, αφού για πρώτη φορά στη χώρα μας καταγράφηκε τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το εφιαλτικό νούμερο των 1.259 μολύνσεων το τελευταίο 24ωρο.

Επίσης, ανακοινώθηκαν 12 νεκροί και 102 διασωληνωμένοι. Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 715 νέα κρούσματα, 7 νεκρούς και 95 διασωληνωμένους.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκίνησε αναφερόμενος στο αρνητικό ρεκόρ των 1.259 κρουσμάτων κορωνοϊού, εκ των οποίων 112 οφείλονται σε γνωστές συρροές και 62 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο καθηγητής ανέφερε πως από τα νέα κρούσματα, 295 βρέθηκαν στην Αττική, 291 στη Θεσσαλονίκη, 75 στη Ροδόπη, 75 στις Σέρρες και 47 στη Λάρισα. Πριν αναφερθεί στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι η Γαλλία πλήττεται βαρύτατα με περισσότερες από 50.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Επιπλέον, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως το ποσοστό των θετικών τεστ στην Ελβετία ανέρχεται πλέον στο 29%.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως η πανδημία του κορωνοϊού εκτινάχθηκε από τις 400 διαγνώσεις την περασμένη εβδομάδα σε πάνω από 700, με σαφείς ενδείξεις επέκτασης, ενώ έκανε λόγο για επιθετική αύξηση της επιδημίας προ των πυλών. Όπως είπε, ταχύτερες είναι οι διαδόσεις του ιού εκτός Αττικής και παραμένουν υψηλές σε μεγάλο βαθμό.

Παραμένουν ψηλά οι διαγνώσεις κορωνοϊού στους νέους
Αναφερόμενος στις ηλικιακές ομάδες, ο κ. Μαγιορκίνης επανέλαβε πως οι νέοι 19 με 39 συνεχίζουν να μολύνονται με υψηλότερους ρυθμούς. Για την ώρα, όπως είπε η ηλικιακή ομάδα 40-65 κινείται στη μισή επίπτωση από τους 19-39.

Όπως είπε, το βεβαρυμένο επιδημιολογικό προφίλ συμπίπτει με την αύξηση μετάδοσης εξαιτίας της αλλαγής του καιρού, πράγμα που οδηγεί σε αύξηση συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους για.

Την ίδια ώρα, ο επταήμερος ρυθμός νεκρών από τον κορωνοϊό στη χώρα παραμένει μεταξύ 9 και 10, με την διάμεση ηλικία των θανόντων να παραμένει τα 79 έτη.

Τον λόγο μετά τον Γκίκα Μαγιορκίνη πήρε ο Σωτήρης Τσιόδρας. «Δεν έχω χαρτιά μπροστά μου. Περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών μιλάει η γλώσσα της καρδιάς, περισσότερο από τη γλώσσα των μέτρων μιλά η φωνή της συνείδησης» είπε ο λοιμωξιολόγος. «Θέλω με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο, με ήρεμη συνείδηση, να πω ότι δεν χάνουμε την ελπίδα μας. Εξακολουθούμε να παλεύουμε σαν άνθρωποι, σαν πολίτες…» συνέχισε ο Σωτήρης Τσιόδρας. «Δεν είναι ευχάριστο να φοράνε μάσκα όλοι ή ν α φοράνε μάσκες τα μικρά παιδιά» συνέχισε ο λοιμωξιολόγος.

Ο κ. Τσιόδρας συνέχισε λέγοντας πως επιθυμία της επιτροπής είναι να αποφευχθεί το lockdown. «Το απαγορευτικό έχει τεράστιες συνέπειες για την κοινωνία» είπε, αλλά τόνισε: «Σήμερα είδα με ενδιαφέρον να αυξάνονται οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ακόμη κι αυτή την επιλογή αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι».

«Κοιτάμε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ανεκτά μέτρα ώστε να συνεχίζεται η κοινωνική ζωή και να αποφύγουμε το lockdown. Τονίζουμε όλα αυτά που γνωρίζετε αλλά δεν μπορούμε να μπούμε στην προσωπική επιλογή του απέναντι » είπε ο λοιμωκιολόγος. Συνέχισε, λέγοτνας πως πιέζεται το σύστημα υγείας ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

«Έχουμε μπροστά με έναν δύσκολο Δεκέμβριο. Ξέρουμε ότι θα είναι χειρότερα γιατί θα έχουμε και αναπνευστικές λοιμωξεις» συνέχισε. «Η αθώα και η ανέμελη συμπεριφορά των παιδιών μας δεν πρέπει να συσχετιστεί με την μετάδοση του ιού σε ευπαθείς ομάδες» τόνισε ωστόσο ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο λοιμωξιολόγος εκτιμά πως σήμερα είναι «σαφώς χειρότερα. Το περιμέναμε, έτσι κινούνται οι πανδημίες όταν δεν υπάρχει ανοσία». Ο Σωτήρης Τσιόδρας όμως τόνισε πως κουράζει πλέον η λέξη ευθύνη: «Είναι η ώρα της συνείδησης να μιλήσουν οι καρδιές. Δεν μετράνε τα δικά μου λόγια, όσο η δική σας ελεύθερη επιλογή. Αυτό που θα κάνουμε για να προχωρήσουμε μπροστά».

Ωστόσο, ο Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε αισιόδοξος: «Ελπίζω ότι το εμβόλιο θα έρθει ίσως και πιο γρήγορα από ότι περιμέναμε. Σήμερα είχαμε συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη, μας είπε για την ελπίδα του ρώσικου εμβολίου. Υπάρχει ελπίδα, δοκιμάζονται καινούρια φάρμακα».

Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε: «Δεν θα χάσουμε την ελπίδα μας αλλά δεν μπορούμε να σταθμού αδιάφοροι μπροστά στη διασπορά του ιού». Όπως είπε «είμαστε εδώ παρακολουθούμε τον ιό, προσπαθούμε με όσο το δυνατόν λιγότερο περιορισμό, να προχωρήσουμε προς τα εμπρός».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε πως μοναδική μας επιλογή αυτή τη στιγμή είναι η μάσκα. «Στο καφέ, στο εστιατόριο δεν έχω πάει από το Φεβρουάριο, δεν έχω ζήσει αυτό που ζούσα πριν. Αν ήθελα να πάω, όταν θα του μιλούσα δεν θα έβγαζα τη μάσκα. Θα την έβγαζα μόνο για να φάω. Είναι η μοναδική επιλογή για να μην μεταφέρω τη νόσο» είπε φέροντας ως παράδειγμα των εαυτό του.

Γίνεται τεράστια προσπάθεια ιχνηλάτησης κρουσμάτων
«Είναι αδύνατο να επενδύσουμε σε μεγαλύτερη άνεση στα Μέσα μεταφοράς, εμείς σαν επιστήμονες το λέμε συνέχεια. Φοράτε τη μάσκα σας, μην τη φοράτε με λάθος τρόπο ή κάτω από τη μύτη» συνέχισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Λίγο πριν κλείσει την τοποθέτησή του, ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε στη σημασία της ιχνηλάτησης. «Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, όσο περισσότερους ανθρώπους βρίσκουμε στα νέα κρούσματα, τόσο πιο πολύ θα μπορούμε να ελέγξουμε την επιδημία» είπε.