Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο: “Αυξήθηκαν μισθοί και πλήρης απασχόληση. Έτος δικαίωσης το 2018!”

Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο: “Αυξήθηκαν μισθοί και πλήρης απασχόληση. Έτος δικαίωσης το 2018!”

Απόλυτα ικανοποιημένος για τις επιδόσεις τις κυβέρνησής του κατά της ανεργίας, της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και υπέρ των κοινωνικά αδύναμων εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, κατά την πρώτη του συνεδρίαση για το 2018.

“Το 2018 είμαι βέβαιος ότι θα είναι για όλους μια χρονιά-ορόσημο, μια χρονιά-σταθμός”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο. “Ένα έτος γεμάτο προκλήσεις που για να μπορέσουν να υλοποιηθούν με τον θετικότερο τρόπο χρειάζεται σκληρή δουλειά για να είναι και ένα έτος δικαίωσης του ελληνικού λαού. Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία της 3ης αξιολόγησης και περνάμε στο τελευταίο κεφάλαιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που συμφωνήσαμε υπό γνωστές συνθήκες το καλοκαίρι του 2015. Και έτσι κλείνουμε έναν πολύ μεγάλο μακροχρόνιο κύκλο επιτροπείας που άνοιξε το Μάιο του 2010 όταν η χώρα μας αποκλείστηκε από τις αγορές χρήματος.”

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως η 3η αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα και πως η ελληνική οικονομία έχει μπει σε φάση ανάκαμψης με τα θεμελιώδη μεγέθη να βελτιώνονται σταθερά. Έκανε λόγο για σταθερή μείωση ανεργίας την τελευταία διετία, με 320.000 νέες θέσεις εργασίας, καλύτερα αμειβόμενες σε σχέση με το παρελθόν και με ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης, αν και το ποσοστό μερικής απασχόλησης παραμένει υψηλό.

Αναφέρθηκε σε “μάχες” με θετική έκβαση στον τομέα της αδήλωτης εργασίας, όπου μειώθηκε το ποσοστό από το 19% στο 13%, σε τομές στη γραφειοκρατία, αλλά και στην οικοδόμηση νέου κοινωνικού κράτους.

“Έχουμε μπει σε μια πορεία που φανερώνει πως η επιστροφή της χώρας μας στις αγορές χρήματος μετά τον ερχόμενο Αύγουστο, όταν και λήγει η δανειακή σύμβαση, δεν θα είναι απλά μια ρητορική”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Το 2018 θα είναι μια χρονιά επιτάχυνσης και εμβάθυνσης των δικών μας πολιτικών αντιλήψεων και πρωτοβουλιών, μια χρονιά όπου θα μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο και τον δικό μας πολιτικό προσανατολισμό”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας συμπλήρωσε: ‘Έχουμε ένα παράθυρο για λύση, στο βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχτεί ειλικρινής. Λύση που, αν επιτευχθεί, θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας στη Βαλκανική, αλλά και προς όφελος μιας νέας δυναμικής για τη χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή. Τις επόμενες μέρες λοιπόν θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν ουσιαστικά βήματα σε αυτή τη κατεύθυνση.”