Τσίπρας: «Κρίσιμη απόφαση ιστορικού χαρακτήρα» για το ονοματολογικό των Σκοπίων

Τσίπρας: «Κρίσιμη απόφαση ιστορικού χαρακτήρα» για το ονοματολογικό των Σκοπίων

Με σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Αντώνη Σαμαρά στο θέμα του ονοματολογικού των Σκοπίων, ολοκλήρωσε την ομιλία του στη Βουλή για τη πρόταση δυσπιστίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «κρίσιμες αποφάσεις, ιστορικού χαρακτήρα», τις αποφάσεις αυτές που λαμβάνονται αυτή την περίοδο για το μέλλον της Ελλάδας. «Αισθάνομαι ότι αυτές οι μέρες είναι μέρος των στιγμών που μπορούν να χαρακτηριστούν ιστορικές», τόνισε από το βήμα της Βουλής.

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό έκανε λόγο για μία «ανοιχτή πληγή που ταλανίζει τη χώρα πάνω από 26 χρόνια» και μία «ιστορική συμφωνία» από την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πέρασμα της Ελλάδας από την οικονομική καχεξία, στην ανάπτυξη και το πέρασμα από μία κατάσταση στασιμότητας στα βόρεια σύνορά μας στην ισχυροποίηση της θέσης της χώρας μας» και παρατήρησε ότι ήταν αυτή η στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να καταθέσει την πρόταση μομφής.

«Γιατί επιλέγει η ΝΔ να χρησιμοποιήσει ένα από τα πιο ισχυρά της όπλα για να προσπαθήσει να ρίξει την κυβέρνηση;», διερωτήθηκε και συμπλήρωσε:  «Κανείς δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί τα όρια των εσωκομματικών σας προβλημάτων και τα όρια του πολιτικού σας κυνισμού».

«Το τελευταίο που απασχολεί Μητσοτάκη και ηγεσία ΝΔ είναι τα επιχειρήματα που αναγράφει στην πρόταση δυσπιστίας», συμπέρανε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Ούτε η ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, ούτε η ανάκαμψη της οικονομίας, ούτε η οριστική λύση του χρέους».

«Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η πρώτη της κυβέρνησης πριν την έξοδο από τα μνημόνια που εσείς φέρατε», είπε και συνέχισε, επιτιθέμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Το μεγάλο σας πρόβλημα είναι ότι υποκρίνεστε, δεν πιστεύεται αυτά που λέτε. Δεν σας είναι εύκολο να αρθρώσετε επιχειρήματα για μία συμφωνία που περιλαμβάνει και με το παραπάνω όσα πρώτος υπερασπίστηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης», είπε και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι νομιμοποιεί τον εθνικισμό και φρέθει το αυγό του φιδιού.

«Αφήσατε τους βουλευτές σας να μιλούν για “προδότες”, με αποτέλεσμα να αφήνετε ορθάνοιχτη την κερκόπορτα στον εθνικιστικό εσμό της Χρυσής Αυγής, στους υμνητές της Χούντας και των Ναζί να παρακινούν σε κατάλυση του πολιτεύματος. Έχετε ακέραια την ευθύνη, κύριε Μητσοτάκη, για το φίδι που ξεμυτίζει από το αυγό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.