
Τσίπρας – Ζάεφ θέλουν συμφωνία πριν τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίο
Για πρόοδο και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στο Σκοπιανό» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός μιλώντας μάλιστα για διαπραγμάτευση με τον ομόλογο του Ζόραν Ζάεφ που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα, κρατώντας ωστόσο πιο ήπιους τόνους από τον Σκοπιανό ομόλογό, κάνοντας λόγο για προσπάθεια να κλείσει η συμφωνία πριν τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο.
Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τις πολύωρες διαπραγματεύσεις που έγιναν στη Σόφια, σε τρία διαδοχικά τετ-α-τετ που είχε με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό τονίζοντας ότι: Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση στο ζήτημα με την ΠΓΔΜ, ωστόσο παραμένουν διάφορα ζητήματα και δεν είμαστε ακόμη σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία. «Ή συμφωνείς σε όλα, ή δεν συμφωνείς σε τίποτα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
«Θα υπάρξουν και επόμενα βήματα με στόχο να ξαναβρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα» τόνισε ο πρωθυπουργός και προσδιόρισε τον στόχο του να εξευρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων μέσα στον επόμενο μήνα.
Τονίζοντας ότι πρόκειται για μια πολυεπίπεδη και πολύπλοκη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέα συνάντηση με τον Ζ.Ζάεφ τον επόμενο μήνα, ενώ εξήρε τη δουλειά που έχουν κάνει οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Ν.Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ, μιλώντας για σημαντική πρόοδο στην τελευταία συνάντηση υπό τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μ.Νίμιτς.
«Στόχος να προλάβουμε τη σύνοδο κορυφής στα τέλη του Ιούνη» είπε ο κ. Τσίπρας πυροδοτώντας τη συζήτηση ότι μπορεί να υπάρξει σύντομα τελική συμφωνία με τα Σκόπια για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας της FYROM.
«Ο πήχυς είναι ψηλά, το γνωρίζουμε αυτό, όμως δεν θέλουμε μια εύθραυστη συμφωνία» επισήμανε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας απαντώντας στο ερώτημα πόσο πιθανό είναι να υπάρξει τελική συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να σέβεται ττην πολιτιστική κληρονομιά και την παράδοση των δύο λαών, κάνοντας μια έμμεση αναφορά στην πολιτιστική κληρονομιά και την παράδοση των Σκοπιανών. Επισημαίνεται ότι η υποτιθέμενη «μακεδονική» ταυτότητα είναι ένα λεπτό σημείο στις διαπραγματεύσεις, με τους Σκοπιανούς να θέλουν αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης ταυτότητας και γλώσσας τους.
Ο κ. Τσιπρας απέφυγε επιμελώς πάντως, παρά τη βροχή ερωτήσεων που δέχθηκε, να μιλήσει για ονόματα και να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συμφωνίας στην οποία αναφέρθηκε νωρίτερα ο Ζόραν Ζάεφ.