Τσίπρας από Ευρωβουλή: «Η αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού τροφοδότησε την ακροδεξιά»

Τσίπρας από Ευρωβουλή: «Η αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού τροφοδότησε την ακροδεξιά»

Κριτική στον τρόπο λειτουργίας των Ευρωπαϊκών θεσμών κατά τη διάρκεια της κρίσης, άσκησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Ευρωβουλή. Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε πως «η αποτυχία της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης, τροφοδότησε τον ακροδεξιό λαϊκισμό», ενώ ζήτησε «να παραμερίσουμε τις διαφορές μας απέναντι στην ακροδεξιά».

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «από το 2010 έως το 2014 η Ελλάδα έχασε το ¼ του εθνικού της πλούτου. Η ανεργία, η φτώχεια, το δημόσιο χρέος εκτοξεύτηκαν, οι επιστήμονες εγκατέλειψαν τη χώρα, οι επενδύσεις εξανεμίστηκαν. Η οικονομική κρίση της Ελλάδας, μετατράπηκε σε πολιτική κρίση στην Ευρώπη».

«Ελάχιστοι πιστεύατε ότι θα τα καταφέρουμε. Αλλά η Ελλάδα τα κατάφερε. Έγινε μέρος της λύσης στην Ευρώπη και η καθαρή έξοδος είναι πρωτίστως μια επιτυχία του ελληνικού λαού. Αλλά και μια επιτυχία της Ευρώπης συνολικά που απέδειξε πως με αλληλεγγύη μπορεί να δίνει λύσεις», σημείωσε ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια και πρόσθεσε:

«Εξυγιάναμε τα δημόσια οικονομικά, κάναμε μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαμε κάνει πολλά χρόνια πριν, αποδείξαμε ότι υπάρχει δρόμος εξόδου από την κρίση χωρίς να διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός. Στηρίξαμε τους αδύναμους, αλλά ταυτόχρονα πετύχαμε πρωτογενή πλεονάσματα που κανείς δεν πίστευε ότι θα είχαμε πετύχει. Σήμερα όχι απλώς βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά με τη ρύθμιση του χρέους, ανακτάμε την οικονομική μας κυριαρχία και ανακτάμε την θέση στην Ευρώπη που μας αξίζει».

Ο πρωθυπουργός αναλύοντας τους λόγους που η χώρα έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας, αλλά και της αποτυχίας των δύο πρώτων προγραμμάτων σημείωσε: «Η πολιτική των ελλειμμάτων, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της διευρυμένης διαφθοράς προηγούμενων κυβερνήσεων, είχαν ρίξει τη χώρα μου στα βράχια της χρεοκοπίας. Αλλά ταυτόχρονα η αδυναμία των θεσμών να δώσουν προτεραιότητα στις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις στα πρώτα δύο προγράμματα, σε συνδυασμό με την εμμονή ορισμένων εξ αυτών σε μια συνταγή ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής, είχαν οδηγήσει τη χώρα στα όρια της κοινωνικής έκρηξης αλλά και της οικονομικής ασφυξίας».

«Η έξοδος από το μνημόνιο δεν σημαίνει επιστροφή στο παρελθόν»

Ο πρωθυπουργός, επεσήμανε πως «η έξοδος από το μνημόνιο δεν σημαίνει ότι θα γυρίσουμε στο παρελθόν. Το τέλος των μνημονίων συνιστά ιστορική τομή με το παρελθόν. Επουλώνει πληγές, διορθώνει αδικίες, ανοίγει νέες προοπτικές για τον λαό και τον τόπο. Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις δίνοντας βάρος στον εξ ορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους, της μείωσης της γραφειοκρατίας. Αποδείξαμε πόσο βαθιά προσηλωμένοι είναι στην ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, επιμένοντας στην Ευρωπαϊκή πορεία ακόμα και όταν η ίδια η Ευρώπη πλήγωνε τον ελληνικό λαό».

«Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα»

«Παρόλα τα προβλήματα αστάθειας και εθνικιστικής έξαρσης στην Τουρκία, κρατήσαμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, διαφυλάσσοντας την ειρήνη στο Αιγαίο, προωθώντας συνεργατικές λύσεις στο προσφυγικό, επιμένοντας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση» στο Κυπριακό σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Στην αποσταθεροποιημένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελούμε, μαζί με την Κύπρο, τον μόνο ευρωπαϊκό πυλώνα σταθερότητας. Διευρύνουμε τις πολυμερείς συνεργασίες με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία. Και ταυτόχρονα εμβαθύνουμε τη βαλκανική συνεργασία και συνανάπτυξη, με σημείο αναφοράς τη Θεσσαλονίκη» τόνισε.

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «μετά από 26 χρόνια καταστροφικής κυριαρχίας του εθνικισμού καταφέραμε με τον κ. Ζάεφ να γυρίσουμε σελίδα και να φτάσουμε σε αμοιβαίως επωφελή συμφωνία στη βάση της διπλωματίας και του διαλόγου που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο επίλυσης αντίστοιχων διαφορών στην περιοχή μας».

«Η Ελλάδα αντιστάθηκε στις σειρήνες του μίσους»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στην κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής του νόμου της Σαρίας για τη μουσουλμανική μειονότητα, ενώ όπως είπε «ολοκληρώνουμε την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα. Επιπλέον, σε μια Ευρώπη που θεριεύει ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, η Ελλάδα έκανε ότι περισσότερο μπορούσε για να διαχειριστεί τις τεράστιες προσφυγικές ροές με όρους ανθρωπισμού και προστασίας του διεθνούς δικαίου».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπερτόνισε πως «την ώρα που άλλες χώρες παραβίαζαν μονομερώς τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και ύψωναν φράκτες, η οικονομικά χτυπημένη Ελλάδα αντιστάθηκε στις σειρήνες του μίσους. Οι τοπικές κοινωνίες έδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς και η κοινωνία των πολιτών κινητοποιήθηκε αποτελεσματικά σε συνεργασία με το κράτος, την ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς».

Και πρόσθεσε: «Σήμερα, η Υπηρεσία Ασύλου, που δεν υπήρχε καν πριν 5 χρόνια, διαχειρίζεται τον 1ο σχετικά με τον πληθυσμό αριθμό αιτούντων στην Ευρώπη. Παράλληλα, η Ελλάδα, με την σημαντική γεωπολιτική της θέση, συνεισφέρει καθοριστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια ευρύτατα αποσταθεροποιημένη περιοχή».

«Να παραμερίσουμε τις διαφορές μας, απέναντι στην ακροδεξιά»

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε για τους κινδύνους της ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων και κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις για το μέλλον της Ευρώπης:

«Αν κάποιος απειλεί την Ευρώπη, δεν είναι όσοι παλεύουν για να την αλλάξουν, αλλά όσοι παλεύουν για να την καταργήσουν. Όσοι βρίσκονται στον αντίποδα των ουμανιστικών ιδεών για την συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών. Όσοι πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές αξίες, οφείλουμε να παραμερίσουμε τις διαφορές μας. Οφείλουμε να απαντήσουμε ότι ο μόνος δρόμος της ευρωπαϊκής μεταρρύθμισης είναι ο δρόμος της μεταρρύθμισης με δημοκρατικές τομές. Να δώσουμε ευρωπαϊκές λύσεις σε ευρωπαϊκές προκλήσεις. Για να νικήσει η ελπίδα τον ακροδεξιό φόβο. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την κοινωνική συνοχή για την ευημερία των λαών μας. Ισχυρότερο κοινοβούλιο, μια ευρωζώνη προσανατολισμένη στην ανάπτυξη με μηχανισμό μείωσης των ανισοτήτων. Έναν νέο μηχανισμό για το άσυλο, έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας».

«Η αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού τροφοδότησε την ακροδεξιά»

Άσκησε επίσης κριτική στον τρόπο που λειτουργούσαν τα ευρωπαϊκά όργανα, και στηλίτευσε το ότι «κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες άτυπων οργάνων, που δε λογοδοτούν στους ευρωπαίους πολίτες και κρατιούνται μακριά από αυτούς. Σχήματα τεχνοκρατών όπως αυτό της τρόικα να κρατάνε τα κλειδιά της οικονομικής κυριαρχίας και να μη λογοδοτούν πουθενά».

Επιπροσθέτως, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακόμα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πέρασαν σε δεύτερο ρόλο, πίσω από το θεσμικά μη κατοχυρωμένο Eurogroup και από τα τεχνικά κλιμάκια των τεχνοκρατών της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Ο δημοσιονομικός φετιχισμός στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης επέτεινε ακόμη περισσότερο τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες τόσο ανάμεσα στα κράτη-μέλη όσο και μέσα σε αυτά».

Ως αποτέλεσμα του τρόπου λειτουργίας μέσω τεχνοκρατών ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «εξουθένωσε μεγάλα κοινωνικά στρώματα και προκάλεσε σε ακόμα μεγαλύτερα οικονομική ανασφάλεια και φόβο. Και αυτή η αποτυχία της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της κρίσης, τροφοδότησε τελικά το τέρας του σωβινισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού. Μετέφερε την Ακροδεξιά, από το εδώλιο του κατηγορουμένου της Ιστορίας και την απομόνωση, στο πολιτικό προσκήνιο», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτησή του.

«Η προσφυγική κρίση που ακολούθησε, ήρθε απλά να επιβεβαιώσει την αδυναμία της Ευρώπης να προχωρήσει, όταν ένα μεγάλο μέρος των μελών της δεν ασπάζονται τις ιδρυτικές της αξίες» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε πως «όταν κυριαρχεί η λογική του απομωνοτισμού έναντι της συνεργασίας, η λογική του “ο καθένας μόνος του”, έναντι του επιμερισμού των βαρών η λογική της εθνικής αναδίπλωσης έναντι της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και το δηλητήριο του μίσους και της ξενοφοβίας πηγάζει ξανά στη καρδιά της Ευρώπης, 70 χρόνια μετά την πανανθρώπινη τραγωδία του φασισμού».