Τραμπ: Συνάντηση υπό προϋποθέσεις και συγκεκριμένα βήματα από τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Τραμπ: Συνάντηση υπό προϋποθέσεις και συγκεκριμένα βήματα από τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν θα συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν παρά μόνο εάν η Πιονγκγιάνγκ κάνει συγκεκριμένα βήματα, ανέφερε ο Λευκός Οίκος την Παρασκευή, καθώς έχει βρεθεί αντιμέτωπος με επικρίσεις διότι συμφώνησε να αρχίσουν συνομιλίες που ενδέχεται να αυξήσουν το κύρος του Βορειοκορεάτη προέδρου.

Ο Τραμπ “δεν θα κάνει τη συνάντηση αν δεν δει συγκεκριμένα βήματα και χειροπιαστές ενέργειες να γίνονται από τη Βόρεια Κορέα, επομένως ο πρόεδρος πράγματι θα εξασφαλίσει κάτι” πριν καν γίνει η συνάντηση, διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι ενέργειες που η Ουάσινγκτον περιμένει να αναλάβει η Πιονγκγιάνγκ. Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σημείωσε αργότερα ότι η Χάκαμπι Σάντερς δεν είχε σκοπό να θέσει όρους για τη συνάντηση.

Ωστόσο τα αντιφατικά σχόλια αυτά αποτελούν πιθανόν ένδειξη πως ο τερματισμός της κρίσης με αφορμή τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων δεν επίκειται άμεσα.

Ο Τραμπ μάλλον δεν συνέβαλε να τερματιστεί η σύγχυση σε μια ανάρτησή του το βράδυ της Παρασκευής στον λογαριασμό του στο Twitter.

“Η συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα πράγματι ετοιμάζεται και θα είναι, αν ολοκληρωθεί, πολύ καλή για τον κόσμο. Ο χρόνος και ο τρόπος μένει να οριστεί”, έγραψε, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντησή του με τον Κιμ.

Η κυβέρνηση του Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι οι όποιες συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα δεν μπορούν παρά να αφορούν την αποπυρηνικοποίησή της.