Τραμπ: Πολλοί από τους εισβολείς στο Καπιτώλιο δεν αποτελούσαν απειλή

Τραμπ: Πολλοί από τους εισβολείς στο Καπιτώλιο δεν αποτελούσαν απειλή

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε ορισμένους από τους υποστηρικτές του που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, λέγοντας ότι αποτελούσαν «μηδενική απειλή» για τους νομοθέτες, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί εκεί για να επικυρώσουν τα αποτελέσματα του Κολεγίου των εκλεκτόρων σχετικά με την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ – στο γνωστό του ύφος και μιλώντας στο αγαπημένο του Fox News – επανέλαβε για ακόμα μία φορά ότι ο νόμος «διώκει» τους ταραξίες του Καπιτωλίου, ενώ «τίποτα δεν συνέβη» αντίστοιχα με τους αριστερούς διαδηλωτές. Να θυμίσουμε ότι πέντε άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού, πέθαναν κατά τη διάρκεια της εισβολής. 

Ο Τραμπ αναγνώρισε ότι όσοι εισέβαλαν στο Καπιτώλιο «μπήκαν εκεί και δεν έπρεπε να το κάνουν αυτό», αλλά πρόσθεσε: «Ορισμένοι που μπήκαν εκεί άρχισαν να αγκαλιάζουν και να φιλούν τους αστυνομικούς και τη φρουρά. Ξέρετε, είχαν πολύ καλές σχέσεις. Πολλοί μπήκαν μέσα, περιπλανήθηκαν και ύστερα βγήκαν έξω». 

Περισσότερα από 300 άτομα έχουν παραπεμφθεί με κατηγορίες που σχετίζονται με την εισβολή. Οι Αρχές έχουν ανακοινώσει ότι τουλάχιστον ακόμα 100 θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κατηγορίες.

Η επίθεση έγινε μετά από ένα φλογερό συλλαλητήριο που οργάνωσε ο Τραμπ έξω από τον Λευκό Οίκο, στο οποίο προέτρεψε μια ομάδα από τους υποστηρικτές του να «πολεμήσουν σαν κόλαση» για αυτόν στο Καπιτώλιο. Μια εβδομάδα αργότερα η Βουλή των Αντιπροσώπων παρέπεμψε τον Τραμπ για δεύτερη φορά, αλλά η Γερουσία ουσιαστικά τον απάλλαξε από την κατηγορία της υποκίνησης της επίθεσης.